Budi dio naše mreže
Izbornik

Nuncij Lingua će tijekom boravka u Požeškoj biskupiji pohoditi Jasenovac i Staru Gradišku

Požega (IKA)

Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua će tijekom boravka u Požeškoj biskupiji 14. listopada posjetiti Jasenovac i Staru Gradišku, a na svetkovinu sv. Terezije Avilske 15. listopada predvodit će središnje misno slavlje u požeškoj katedrali.

Prvoga dana pohoda u srijedu, 14. listopada nuncij Lingua će u pratnji požeškog biskupa Antuna Škvorčevića pohoditi Jasenovac te u župnoj crkvi Uznesenja BDM i sv. Nikole Biskupa u 9.30 sati predvoditi molitvu za sve žrtve totalitarnih režima 20. stoljeća koje su nedužno stradale u jasenovačkom logoru i drugim mjestima. Na molitvi će sudjelovati i pakračko-slavonski episkop Jovan Ćulibrk. Nakon programa u jasenovačkoj crkvi, nuncija i biskupa Škvorčevića će u obližnjem jasenovačkom manastiru primiti episkop Jovan.

Nuncij Lingua će potom posjetiti Staru Gradišku gdje će u 12 sati obići prostore nekadašnjeg zatvora, mjesta tamnovanja mnogih svećenika tijekom komunističkog sustava te se zaustaviti u kraćoj molitvi u župnoj crkvi Sv. Mihaela Arkanđela.

Na svetkovinu sv. Terezije Avilske, zaštitnice požeške katedrale i grada, u četvrtak, 15. listopada nuncij će predvoditi središnje misno slavlje u katedrali u 11 sati u zajedništvu s biskupom Škvorčevićem i drugim biskupima Đakovačko-osječke metropolije kojima će se pridružiti kanonici, arhiđakoni, dekani, svećenici Katedralnog arhiđakonata, đakoni, redovnice, vjeroučitelji s djecom i mladima, članovi crkvenih udruga i pokreta i drugi vjernici iz Požege. Slavlje će započeti procesijom s moćnikom sv. Terezije Avilske iz crkve Sv. Lovre, priopćio je u službenom dopisu povjerenik za medije Požeške biskupije Marijan Pavelić.