Budi dio naše mreže
Izbornik

Nuncij Lingua slavio misu u zagrebačkoj župi bl. Ivana Merza u povodu Papina dana

Zagreb (IKA)

U povodu Papinog dana i devete obljetnice izbora pape Franje za poglavara Katoličke Crkve misu u župi bl. Ivana Merza u zagrebačkom naselju Špansko u nedjelju, 13. ožujka, predvodio je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua.

U homiliji se nuncij Giorgio Lingua osvrnuo na evanđelje koje govori o Isusovom preobraženju na gori Tabor.

“Izgled Isusova lica se promijenio, preobrazio, a haljine mu postadoše bijele kao svjetlost, a u jednom trenutku pojavi se oblak koji ih zasjeni. Evanđelist Matej koji pripovijeda o istom događaju, kaže da je čak i oblak bio svijetao: ‘svijetao ih oblak zasjeni’ (Mt 17,5). Zanimljiv je ovaj spoj: svijetao oblak koji stvara sjenu. Ukratko, sve je svjetlo! Svijetao je čak i oblak koji obavija i štiti apostole od pretjerane svjetlosti koju nisu mogli podnijeti. Nema tame… zašto? Jer mi smo u Bogu i ‘Bog je svjetlost i tame u njemu nema nikakve’, kako piše sveti Ivan u svojoj prvoj poslanici (1 Iv 1,5). U Bogu svjetlo pobjeđuje tamu, što ujedno označava pobjedu istine nad laži.”

Naglasio je kako je za postignuće slave uskrsnuća potrebno proći kroz uništenje smrću, a to je križni put koji je put ljubavi jer prava ljubav uključuje žrtvovanje samih sebe.

“Samo ako i vi ovdje obećate da ćete ljubiti jedni druge kao što je Isus vas ljubio, postat ćete: ‘besprijekorni i čisti, djeca Božja neporočna posred poroda izopačena i lukava u kojem svijetlite kao svjetlila u svijetu’ (Fil 2,15), kako sveti Pavao piše Filipljanima. Bit ćete znak nade u svijetu u kojem se neprestano prijeti ratovima. Isus nam je rekao veliku istinu: da bismo postigli puninu radosti, svjetlo istinsko, potrebno je proći kroz uski prolaz tame, kroz vrata smrti.”

Obraćajući se križarima i križaricama, nuncij je podsjetio da su imali velike duhovnike.

“Na vaše susrete rado su dolazili i blaženi Alojzije Stepinac i mons. Franjo Šeper, kasnije kardinal. Križari su uvijek bili svjetionik i duhovna snaga. Vaše geslo ‘Žrtva, Euharistija, Apostolat’ i vjernost Papi ostali su živi u mnogim srcima sve do danas. Vi ste tome svjedoci jer među ostalim aktivnostima tako revno svake godine organizirate svečanost Papinog dana. Kao križari odabrali ste uzeti Kristov križ kako biste bili svjetlo mladima u Hrvatskoj i nosili Kristov plamen po cijelom svijetu, sve do nakraj zemlje. Nemojte se bojati ako ste neshvaćeni”, ohrabrio je nuncij križare.

Primijetio je da se križari trude biti svjetlo svijeta i sol zemlje po uzoru na blaženog Ivana Merza i službenicu Božju Maricu Stanković.

“Poput njih, i vi želite vjerovati u Božju ljubav i nju staviti na prvo mjesto, u najvećoj vjernosti Petrovu nasljedniku. Upravo stoga, počevši od 1926. godine, svake godine organizirate ovaj molitveni dan. Poput blaženog Ivana i službenice Božje Marice u euharistiji pronalazite snagu da idete protiv struje i budete svjetlo svijeta i sol zemlje”, rekao je nuncij Lingua.

Kao Papin predstavnik u Hrvatskoj zahvalio im je na svemu što čine za jačanje jedinstva s rimskim biskupom.

“Donosim vam Njegov blagoslov i molim vas da ga pratite, napose u ovom ‘sinodalnom hodu’ na koji je pozvao cijelu Crkvu, kako bi još snažnije zasjala kao svjetlo narodima i kao odgovor na izazove koje danas svijet pred nju stavlja”, poručio je nuncij.

Nuncij Lingua zaključio je homiliju poticajima koje je papa Franjo uputio mladima na hodočašću u Rimu.

“’Samo hrabro, idite naprijed, stvarajte buku. Gdje su mladi, treba biti buke. .. (…) Idite naprijed! U životu će uvijek biti ljudi koji će vam savjetovati da zakočite, da se zaustavite na vašem putu. Molim vas, idite protiv struje. Budite hrabri, budite hrabre..(…) Idite protiv struje ove civilizacije koja nam toliko zla nanosi. Jeste li shvatili? Idite protiv struje, a to znači stvarati buku, ići naprijed, ali s vrijednostima ljepote, dobrote i istine.’ (Mladima iz biskupije Piacenza – Bobbio, 28. kolovoza 2013.). Stvarajte buku, kao što ju je stvarao Ivan Merz koji još i danas nastavlja govoriti o sebi i pokreće brojne mlade da zajedno s Papom hodaju kako bi bili svjetlo svijeta.”

Papin dan u župi bl. Ivana Merza u zagrebačkom naselju Špansko organizirala je Križarska organizacija čiji je duhovni utemeljitelj bl. Ivan Merz.

Podsjetimo, argentinski kardinal Jorge Mario Bergoglio na konklavi 13. ožujka 2013. izabran je za poglavara Katoličke Crkve kao 265. nasljednik sv. Petra. Prvi kardinal iz reda đakona Jean-Louis Tauran oko 20:15 sati pojavio se na svečano urešenoj loži vatikanske bazilike sv. Petra i nakon tradicionalne objave na latinskom: „Habemus Papam!“ (Imamo Papu!) obznanio je da su kardinali elektori na konklavi izabrali za papu argentinskog kardinala Bergoglia koji je izabrao ime Franjo. Papa je izabran drugoga dana konklave, u ukupno petom glasovanju.

FOTO: Marija Pandžić//Nuncij Lingua u Španskom slavio euharistiju u povodu Papina dana

FOTO: Marija Pandžić//Nuncij Lingua u Španskom slavio euharistiju u povodu Papina dana