Budi dio naše mreže
Izbornik

Nuncij Lingua u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije

Zagreb (IKA)

Apostolski nuncij u RH nadbiskup Giorgio Lingua u pratnji mons. Janusza Stanisława Błachowiaka posjetio je u srijedu 13. studenoga djelatnike Hrvatske katoličke mreže i Hrvatskoga Caritasa u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije na zagrebačkom Ksaveru.

Dobrodošlicu su mu izrazili ravnatelj HKM-a i HC-a mons. Fabijan Svalina, glavni urednik HKM-a Siniša Kovačić i zamjenica ravnatelja HC-a Suzana Borko. Mons. Svalina ukratko je predstavio nastanak i trenutačno stanje katoličkih medija u Republici Hrvatskoj. “Hrvatski biskupi odlučili su osnovati Hrvatsku katoličku mrežu u koju su spojeni  Hrvatski katolički radio, Informativna katolička agencija i u međuvremenu uspostavljene društvene mreže kojima nastojimo doprijeti do što širega kruga naših čitatelja i slušatelja i onih koji nas prate”, istaknuo je mons. Savalina. Dodao je kako je HKM od srpnja prošle godine djeluje u novim prostorijama na Ksaveru.

“Nadamo se da smo kroz proteklo vrijeme uspjeli solidno integrirati ove postojeće ustanove i uspostaviti nove platforme kao što su društvene mreže i to sve zahvaljujući ovim krasnim ljudima koji, premda malobrojni, žele pridonijeti svojim trudom i radom”, istaknuo je mons. Svalina.

 

Nunciju Lingui izrazio je veliku radost i zahvalnost što je za svoj posjet među prvima izabrao HKM i Hrvatski Caritas, što je među jedinstvenim prigodama u našoj povijesti.

“Zaista smo počašćeni i zahvalni. Vrata su Vam uvijek otvorena, želimo biti u službi Crkve i biti glasnik Radosne vijesti svim našim korisnicima”, istaknuo je ravantelj HKM-a mons. Svalina.

Nuncij Lingua zahvalio je na dobrodošlici ravnatelju i djelatnicima okupljenima u velikom broju. Napomenuo je da svako jutro sluša krunicu na Hrvatskome katoličkom radiju te će odsad “kada će moliti krunicu s vama, imati pred sobom i vaša lica”.

 

Želim vam čestitati i zahvaliti na vašem radu, i sami ste svjesni koliko je važno da riječi Evanđelja i molitve dopre i do onih koji su u svojim domovima, nepokretni, bolesni i osamljeni. Želim vam nastavak dobroga rada i nadam se da ćemo se imati prigode ponovno suresti. Hvala lijepa, rekao je nadbiskup Lingua djelatnicima HKM-a.

Papa Franjo imenovao je dosadašnjeg apostolskog nuncija u Kubi, naslovnog nadbiskupa Tuscanie mons. Giorgia Lingua novim apostolskim nuncijem u Republici Hrvatskoj. Vijest o imenovanju objavljena je 22. srpnja u podne u Rimu i Zagrebu. Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primila je vjerodajnice nuncija Lingue u četvrtak 3. listopada, a vjernicima se nuncij predstavio na euharistijskom slavlju u zagrebačkoj katedrali 17. listopada.

Nadbiskup Giorgio Lingua rođen je 23. ožujka 1960. u Fossanu (Cuneo) u Italiji. Zaređen je za svećenika 10. studenoga 1984. i inkardiniran u biskupiju Fossano. Postigao je doktorat iz kanonskog prava. U diplomatsku službu Svete Stolice ušao je 1. srpnja 1992., a obavljao je diplomatsku službu u Apostolskim nuncijaturama u Obali Bjelokosti i u Sjedinjenim Američkim Državama, u Državnom tajništvu Svete Stolice u Odjelu za odnose s državama te u Apostolskim nuncijaturama u Italiji i u Srbiji. Apostolskim nuncijem u Iraku i u Jordanu imenovan je 4. rujna 2010. te 17. ožujka 2015. nuncijem na Kubi. Osim materinskog talijanskog jezika govori francuski, engleski i španjolski.

Nuncij Lingua šesti je predstavnik Svetog Oca u samostalnoj hrvatskoj državi. Njegovi prethodnici bili su mons. Giulio Einaudi (29. veljače 1992. – 4. kolovoza 2003.), mons. Francisco-Javier Lozano Sebastián (4. kolovoza 2003. – 10. prosinca 2007.), mons. Mario Roberto Cassari (14. veljače 2008. – 10. ožujka 2012), mons. Alessandro D’Errico (21. svibnja 2012. – 27. travnja 2017.) i mons. Giuseppe Pinto (1. srpnja 2017. – 16. travnja 2019.).