Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Giorgio Lingua započeo svoju nuncijsku službu u Hrvatskoj

Zagreb (IKA)

Novi apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua predstavio se vjerničkoj javnosti i započeo je svoju nuncijsku službu u našoj zemlji svečanom večernjom euharistijom u četvrtak 17. listopada, u Stepinčevoj katedrali. Tom je prilikom proslavljen i blagdan sv. Ignacija Antiohijskog koji je nunciju bio poticaj za neke misli o crkvenom zajedništvu.

„Brinimo se za svoju svetost i naučimo otkrivati svece koji žive među nama”, središnja je poruka novog apostolskog nuncija Giorgia Lingue iz njegove prve propovijedi u Hrvatskoj koju je izrekao na jako dobrom hrvatskom jeziku i u vrlo osobnom osvrtu na bl. Alojzija Stepinca.

„Mnogi se pitaju zašto blaženi Alojzije nije kanoniziran. Pazite, rekao sam kanoniziran, a ne svet, jer on je već svet. Nisu naše izjave te koje nadodaju ili oduzimaju nešto njegovoj svetosti”, rekao je, između ostalog, nuncij te spomenuo kako je odmah prvu nedjelju, po dolasku u Zagreb, poželio hodočastiti upravo ovdje.

Kleknuo je pred Stepinčevim grobom i započeo je razgovarati s njim pitajući ga: Što misli o cijeloj toj priči koja je podignula toliko neraspoloženje? I drugo: Dragi blaženi Alojzije, mogu li učiniti nešto da se prepozna tvoja svetost? Što trebam učiniti?

„Ne kažem ovo da bih stekao vaše simpatije, niti tražim od vas da nađete mir u srcu i ne razmišljate više o tome. To kažem jer mi se učinilo da ga vrlo jasno čujem kako mi neprestano ponavlja: ‘Ne brini za moju svetost, brini za svoju.’ To je ono što blaženik traži svakog od nas, da postanemo sveti, da postanemo sveti zajedno”, poručio je mons. Lingua.

Molimo i da vjernici u Hrvatskoj sa svojim svećenicima i svim biskupima budu primjer jedinstva i sklada, spomenuo je i to u kontekstu riječi koje je sam sv. Ignacije Antiohijski uputio zajednicama svoga vremena.

„To će biti najbolji način pokazivanje djelima nasljedovanja ove svetosti koja je za sve nas izvor nadahnuća i snaga u vjernosti koju je tako žarko posvjedočio i blaženi Alojzije Stepinac”, kao i prije i nakon njega svi drugi hrvatski sveci i blaženici koje je nuncij ponaosob spomenuo.

Uoči početka mise riječi dobrodošlice mu je izrekao zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Izrazio je radost kao i zahvalu papi Franji što nam šalje svog predstavnika i molimo Božji blagoslov u poslanju što će ga nuncij uime Svetog Oca obavljati na duhovnu dobrobit katoličkih vjernika u našoj zemlji i svih ljudi dobre volje, poručio je kardinal.

„Preuzvišeni apostolski nuncije, uime svih okupljenih biskupa, svećenika, redovnika i redovnica, bogoslova i sjemeništaraca te svega Božjeg naroda, izražavam vam srdačno dobrodošlicu. Neka vas u novoj službi u Hrvatskoj, kojom predstavljate Svetog Oca i Svetu Stolicu u našoj Crkvi i hrvatskoj državi, prati nebeski zagovor Presvete Bogorodice Marije Majke Crkve Svetog Josipa, zaštitnika Hrvatske, te blaženog Alojzija Stepinca, svjedoka istine i čiste savjesti.”

Na kraju euharistije na isti način progovorio je i predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Poželio je mons. Lingui iskrenu i srdačnu dobrodošlicu, napominjući:

„Neka vaš boravak i rad koji ćete obavljati uime pape Franje i Svete Stolice bude uspješan na svim razinama vašega blagotvornog djelovanja među nama i neka bude praćen obilnim nebeskim zagovorom vašeg nebeskog zaštitnika sv. Jurja i svih hrvatskih svetaca i blaženika, a vaš boravak i djelovanje neka budu plodni i blagoslovljeni”, poručio je zadarski nadbiskup te osvijestio kako je nuncija bilo lijepo slušati dok je govorio lijepim hrvatskim jezikom:

„Mislim da nijedan naglasak nije pogriješio. Još jednom preuzvišeni apostolski nucije, dobro nam došli!”

Koncelebrirali su hrvatski biskupi koji u Zagrebu sudjeluju na trodnevnom 59. jesenskom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije i redovnički viši i provincijalni poglavari i poglavarice. Oni su sudjelovali na dvodnevnoj skupštini Hrvatske redovničke konferencije u Franjevačkom samostanu u zagrebačkoj Dubravi.

Na misi su sudjelovali i visoki predstavnici gradskih i državnih vlasti te metropolit SPC zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

Nadbiskup Giorgio Lingua rođen je 23. ožujka 1960. u Fossanu u Italiji. Zaređen je za svećenika 10. studenoga 1984. Bio je apostolski nuncij u Iraku, Jordanu i Kubi. Osim materinskog talijanskog, govori francuski, engleski i španjolski. Nuncij Lingua šesti je predstavnik Svetog Oca u samostalnoj hrvatskoj državi.