Budi dio naše mreže
Izbornik

Nuncij u BiH Francis Assisi Chullikatt predvodio misu na spomendan bl. Drinskih mučenica

Sarajevo (IKA)

Koncelebrirano misno slavlje na spomendan bl. Drinskih mučenica u crkvi Kraljice Sv. Krunice na Banjskome Brijegu u Sarajevu u petak, 15. prosinca predvodio je apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Francis Assisi Chullikatt.

U crkvi Kraljice Sv. Krunice na Banjskome Brijegu u Sarajevu u petak, 15. prosinca, proslavljen je spomendan Bl. Drinskih mučenica. Euharistijsko slavlje u samostanskoj crkvi sestara Kćeri Božje ljubavi predvodio je apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Francis Assisi Chullikatt, uz koncelebraciju generalnog vikara Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađana Ćosića, odgojitelja u internatu Katoličkog školskog centra Sv. Josip i rektora crkve Kraljice Sv. Krunice na Banjskom Brijegu vlč. Darka Endricha i još 20-ak svećenika, te uz asistenciju slovenskog trajnog đakona Klemena Štavbara, objavio je portal Katoličkog tjednika l Nedjelja.

Na početku svete mise mons. Ćosić uputio je pozdravni govor, podsjetivši najprije na beatifikaciju Drinskih mučenica. „U ovogodišnjem slavlju sudjeluju i diplomatski predstavnici zemalja iz kojih potječu službenice Božje. Stoga mi je osobita čast i zadovoljstvo, uime mons. Tome Vukšića, vrhbosanskog nadbiskupa, kao i uime s. Ljilje Martić, predstojnice zajednice sestara Kćeri Božje ljubavi u Sarajevu, te u svoje osobno ime uputiti riječi pozdrava njihovim ekselencijama: veleposlaniku Republike Slovenije g. Damijanu Sedaru, te veleposlanici Republike Austrije gđi Ulrike Harmann. Riječi pozdravlja upućujem također ministru savjetniku veleposlanstva Republike Hrvatske dr. sc. Mladenu Glavini, zamjenici veleposlanika Mađarske gđi Agnesi Angyal sa savjetnicom, i zamjeniku veleposlanika Sedara g. Zvoni Žigonu sa suprugom”, kazao je, uz ostalo, generalni vikar.

Nakon naviještenog Evanđelja na hrvatskom i slovenskom jeziku, u prigodnoj propovijedi nuncij je podsjetio na pet blaženica iz Družbe Kćeri Božje ljubavi, „koje su dale čudesan primjer vjere, hrabrosti, snage i postojanosti u vjeri, koja je bila izvor njihove snage da svoje živote prinesu Bogu kao žrtvu za mir u svijetu i u ovoj lijepoj Zemlji koja je stoljećima bila mučena ratovima i ‘oblivena’ potocima krvi i suza njezinih stanovnika“.

„Iako s određenom tugom u srcu zbog mučeničke smrti kojoj su neopravdano bile izložene, u ovom liturgijskom slavlju ponosno ih se spominjemo, s udivljenjem razmišljamo o njihovoj vjernosti Kristu koju su posvjedočile svojom krvlju, i s pravom molimo njihov zagovor. Kad bismo živote ovih službenica Božjih prosuđivali isključivo ljudskim očima, lako bismo pomislili da su bili uzaludni. Ali, gledajući ih Isusovim očima, zaključujemo da se svjetiljke, koje su one zapalile u Crkvi i svijetu, nikada neće ugasiti. One će u dušama ljudi, koji se poput njih ne umaraju nadati protiv svake nade, zapaliti plamen vjere, hrabrosti i junaštva na putu za Isusom. S Isusom nitko ne gubi život. S njim, po njemu i u njemu uvijek pobjeđujemo, postižemo slavu vječnoga života u kući Oca nebeskoga, kojega blažene Drinske mučenice sada u punini uživaju. To je mjesto gdje i nas Gospodin čeka“, naglasio je nadbiskup Chullikatt.

Dalje je posvijestio kako su mučitelji Drinskih mučenica imali samo prolaznu moć da ponize i pogaze dostojanstvo bespomoćnih žrtava i čistoću časnih sestara. „Brojni su znani i neznani mučenici u povijesti Crkve, a kroz mnoga stoljeća mnogi su i u ovoj zemlji podnijeli velike nevolje jer su dosljedno išli za Isusom: od svećenika i redovnika do običnih težaka, muževa i žena, mladića i djevojaka, koji su dragovoljno predavali svoj ovozemaljski život, kako bi zadobili onaj vječni.

Čini se da danas vjeru mnogi propovijedaju, a malo ih je koji vjeru svjedoče. Mučenici žive svoju vjeru, a vjera koja se ne živi ne stvara mučenike. Stoga i mi, poput Drinskih mučenica, hrabro svladavajmo životne prepreke i kao istinski svjedoci vjere oduprimo se izazovima našeg vremena kojima smo izloženi, radije nego da se kukavički povlačimo u tišinu. Put mučenika koji propovijedaju vjeru i iskazuju ljubav prema Bogu i bližnjemu nikada nije bio lak. Često su bili prisiljeni da kao i naš Gospodin nose krunu od trnja. Ali mi vjerujemo da mučenička smrt nije nikada kraj nego samo početak života, i to vječnog života u Bogu.

Pod ovom svetom misom molimo od Boga milost da i mi, potaknuti primjerom blaženih Drinskih mučenica, budemo duhovno dovoljno snažni da možemo biti vjerodostojni Isusovi svjedoci. U svakom mučeniku, koji umre za Evanđelje, prisutan je Isus Krist koji nastavlja umirati i ustajati od mrtvih za spasenje svijeta“, poručio je mons. Francis.

Pred kraj misnog slavlja nazočnima se uime provincijalne uprave i provincijalne glavarice s. Gordane Igrec obratila s. Snježna Stjepandić. Nakon toga uslijedila je molitva kod slike Bl. Drinskih mučenica.

Liturgijsko pjevanje i sviranje predvodio je profesor na sarajevskom KBF-u dr. sc. vlč. Ivan Rako, a molitva vjernika pročitana je na hrvatskom, mađarskom, njemačkom i slovenskom jeziku. Sestre su nakon misnog slavlja za sve okupljene priredile okrjepu u prostorijama KŠC-a

Dana 15. prosinca 1941. pet sestara mučenica, članica Družbe Kćeri Božje ljubavi iz samostana na Palama kod Sarajeva oteli su četnici te ih odveli ka Goraždu. Sestre su ubijene u razdoblju između 15. i 23. prosinca „iz mržnje prema vjeri“ na području istočne Bosne.
Glas o mučeničkoj smrti pet sestara, poznatih u narodu kao Drinske mučenice, brzo se proširio. Nadbiskupijski postupak za njihovu beatifikaciju otvoren je u Sarajevu u prosincu 1999., a nakon njegova završetka postupak je nastavljen na Kongregaciji za kauze svetaca u Rimu. Nakon pozitivnog ishoda i zaključka teoloških i ostalih stručnjaka, u siječnju 2011. papa Benedikt XVI. odobrio je njihovo proglašenje blaženima.

Drinske mučenice proglašene su blaženima 24. rujna 2011. u Sarajevu. Svečano euharistijsko slavlje u dvorani Zetra predvodio je Papin izaslanik, tadašnji prefekt Zbora za proglašenje svetih kard. Angelo Amato, objavio je portal Katoličkog tjednika Nedjelja.