Budi dio naše mreže
Izbornik

Nuncij Zalewski imenovan Papinim rezidentnim predstavnikom u Vijetnamu

Vatikan (IKA)

Papa Franjo je apostolskog nuncija u Singapuru mons. Mareka Zalewskog imenovao rezidentnim papinskim predstavnikom u Vijetnamu, izvijestio je 23. prosinca 2023. Vatican News.

Dogovor u prigodi susreta s vijetnamskim Predsjednikom

Sveta Stolica i Vlada Socijalističke Republike Vijetnam postigle su 27. srpnja 2023. godine Sporazum o Statusu rezidentnog Papinskog predstavnika i Uredu rezidentnog Papinskog predstavnika Svete Stolice u Vijetnamu.

Sporazum je potpisan prigodom posjeta predsjednika Voa Vana Thuonga Vatikanu, na temelju desetoga zasjedanja Zajedničke radne skupine Vijetnama i Svete Stolice, koje je održano 31. ožujka u Vatikanu, sa željom da se bilateralni odnosi nastave.

Tijekom razgovora između vijetnamskoga Predsjednika i pape Franje te, nakon toga, s državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom – kako je istaknuto u zajedničkoj izjavi – dvije su strane izrazile zadovoljstvo napretkom u bilateralnim odnosima i pozitivnim prinosom koje je katolička zajednica do sada pružila u toj zemlji.

Papino pismo Crkvi u Vijetnamu

U pismu Crkvi u toj azijskoj zemlji, upućenom u rujnu 2023. godine, papa Franjo je potaknuo katoličke vjernike da žive kao „dobri kršćani i dobri građani“, svjedočeći Božju ljubav „bez obzira na vjeru, rasu i kulturu“.

Odnosi su bili prekinuti 1975., ali su počevši od 1990. godine doživjeli razvoj. Godine 2011. papa Benedikt XVI. je imenovao nerezidentnog Papinskog predstavnika, izvijestio je Vatican News.