Budi dio naše mreže
Izbornik

O. Josip Brnjić proslavio mladu misu u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod (IKA)

Član Družbe Duha Svetoga o. Josip Brnjić predslavio je u nedjelju 30. srpnja 2023. mladu misu u svojoj Župi Bezgrešnog Srca Marijina na Budainci u Slavonskom Brodu uz geslo „Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, ne umre, ostaje samo; ako umre, donosi obilat rod“ (Iv 12, 24)“.

Slavlje je počelo ispred mladomisnikove obiteljske kuće gdje su mu blagoslov udijelili roditelji Mato i Katica, a nazočni su bili njegova sestra Marija, brat Luka te brojna rodbina, prijatelji i braća svećenici, koji su potom u svečanoj procesiji ulicama župe došli do župne crkve. Dočekalo ih je gotovo tisuću vjernika u prostranom župnom dvorištu gdje je na urešenom vanjskom oltaru slavljena svečana euharistija.

Dobrodošlicu i pozdrav mladomisniku Josipu na početku je uputio domaći župnik i slavonskobrodski dekan preč. Tomislav Ćorluka.

„Stekao si iskustvo u dalekoj Africi da je Bog prisutan gdje god jesmo, da ga ne smijemo zaboraviti, da nas On nikada ne ostavlja i da nas ljubi. Nije dovoljno da budeš samo dobar čovjek, nego je potrebno da se kao svećenik potpuno predaš Kristu, kao što to ti i činiš, da druge zapališ Duhom Svetim. U današnjem svijetu mnogo je lažnih proroka i ideologija. Ti ne zaboravi tko te je pozvao i čiji si. Budi živo Evanđelje i vidljivi Krist! Ostani ponizan, ali budi ponosan što si u Kristovoj službi“, poručio je župnik Ćorluka mladomisniku, dodavši da je u toj mladoj župi to četvrta mlada misa.

Zahvalivši Bogu za dar svećeništva i svima koji su ga u formaciji pratili molitvom, mladomisnik je euharistiju započeo riječima bl. Alojzija Stepinca koji je rekao – da kad bi se ponovo rodio opet bi bio svećenik.

Osim župnika Ćorluke suslavilo je još tridesetak svećenika.

Prigodnu homiliju održao je župnik u Lipovcu vlč. Petar Maskaljević koji je mladomisniku bio duhovnik od samih početaka kada se odlučio za svećenički poziv. Posvijestivši bit svećeničkog poziva naglasio je da se bez iskrene molitve, duboke sabranosti i produhovljenosti ne može biti Kristov svećenik.

„Pozvan si u današnje vrijeme biti doista nositelj Božje riječi“, naglasio je na početku propovjednik te citirao papu Franjo koji je rekao da „svećenik hoda sa srcem i korakom siromaha, obogaćen njegovom prisutnošću te da svećenik mora biti čovjek mira i sredstvo Božje nježnosti.“

„Gospodin te pogledao i pozvao da ideš na obale života drugih. Krist bira u neograničenoj slobodi i odabire slabo za nadljudsko, maleno za najveće da se nitko ne diči te da se jedino Božja snaga očituje u našoj slabosti. Zato mu Josipe danas zahvali što te pripravio i pozvao za svoje svećeništvo, iako nedostojna i slaba. Krist te je pripravio da mu budeš svjedok, da naviještaš njegovu istinu, da obnavljaš njegovu žrtvu, dijeliš njegovu milost. On te pozvao u svoje svećeničko poslanje. Krist je strpljiv i blag prema tebi, molio je da ne malakše tvoja vjera, da budeš u Petru učvršćen kad Sotona zaište da te prorešeta kao pšenicu, i da se ne smete tvoje srce….“, rekao je uz ostalo vlč. Maskaljević.

„Neka ti Gospodin dopusti da uvijek hodiš u njegovoj svetoj prisutnosti, da iskreno radiš na oplemenjivanju svoga srca, da nosiš teret drugih te tako ispuniš plan koji Bog ima s tobom. Bez milosti, molitve, sabranosti i produhovljenosti ne može se biti Kristov svećenik. Zato učini da po molitvi i ljubavi uvijek iznova Krist bude središte tvoga srca i života“, poručio je propovjednik mladomisniku.

Mladomisnikovim roditeljima zahvalio je što su svoga sina darovali Crkvi te ostale roditelje pozvao da i oni mole i barem jedno svoje dijete daruju Crkvi. Nazočne je pozvao da mole za nova, Crkvi toliko potrebna, duhovna zvanja, te za postojeća duhovna zvanja da ustraju u svom svećeničkom i redovničkom pozivu.

„Geslo koje si izabrao, dragi Josipe, u sebi donosi velike znakove u kojima trebaš pronaći trenutke da umireš sebi, a živiš Kristu. Neka ti ovaj redak iz Evanđelja po Ivanu: „ Ako pšenično zrno pavši na zemlju ne umre ostaje samo, a ako li umre donosi obilat rod“, doista bude putokaz, da ove riječi u tebi uvijek bude osjećaj klanjanja prema Gospodinu i boravka pred njim i molitvom za tvoju župnu zajednicu, nadbiskupiju i mjesto gdje te Gospodin pozove“, poručio je na kraju mladomisniku vlč. Maskaljević.

Prinosne darove na oltar su donijeli mladi odjeveni u narodne nošnje Slavonije i Bosanske Posavine, rodnog kraja mladomisnikovih roditelja.

Na kraju slavlja, mladomisnik Brnjić zahvalio je Gospodinu za dar svećeništva, roditeljima, sestri i bratu, ostaloj rodbini, župljanima, braći svećenicima i svima koji su na bilo koji način sudjelovali kako u njegovoj formaciji na putu svećeništva, tako i na sudjelovanju u organizaciji misnoga slavlja. Posebno je zahvalio svom prvom župniku vlč. Andriji Djakoviću uz kojega je odrastao i koji mu je, kako je rekao, prenio nesebičnu ljubav prema euharistiji, a koji zbog bolesti nije mogao biti na slavlju. Zahvalio je i svećenicima i vjernicima koji su na slavlje došli iz Kenije.

Pjevanje je predvodio Mješoviti župni zbor predvođen s. Ankicom Tomas. Slavlje je nastavljeno uz obiteljski ručak u Matičević centru gdje je ravnatelj stola bio dominikanac fr. Mario Ilija Udovičić, mladomisnikov rođak.

Za slavlje mlade mise župljani su se pripremali trodnevnicom od četvrtka 26. do subote 29. srpnja kada su večernja misna slavlja predvodili vlč. Filip Sertić,  o. Marijan Zubak i generalni vikar Gospićko-senjske biskupije mons. Marinko Miličević. Na misi uočnici u subotu 26. srpnja posvetnom molitvom vjernici su se posvetili Bezgrješnom Srcu Marijinu.

Mladomisnik Josip Brnjić je rođen je 13. prosinca 1993. u Njemačkoj (Nürnberg), u izbjeglištvu, gdje je proveo prvih šest godina života. S obitelji se 2000. godine vratio u Slavonski Brod, gdje je postao član župne zajednice Bezgrešnog Srca Marijina na Budainci. Školovanje je počeo u Slavonskom Brodu, u Osnovnoj školi „Ivana Brlić Mažuranić“, a nastavio u Industrijsko-obrtničkoj školi na smjeru tehničkog crtača. Nakon završetka srednje škole radio je tri godine u graditeljstvu.

Godine 2014. pristupio je Družbi Duha Svetoga pod zaštitom Bezgrešnog Srca Marijina započevši postulaturu te se 2015. godine upisao na Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu. Godine 2017. prekinuo je studij te otišao u Tanzaniju učiti svahili jezik i stjecati misijski staž, a 2018. počeo je godinu novicijata, također u Tanzaniji. Nakon što je primio prve redovničke zavjete 15. lipnja 2019., otišao je u Keniju gdje je nastavio studij teologije. Ondje je zaređen za đakona 17. rujna 2022. te započeo đakonski praktikum u Župi svetog Augustina Canterburyjskog u Nairobiju, glavnom gradu Kenije. Na Sveučilištu Tangaza diplomirao je i završio pastoralnu godinu u travnju 2023.

Za svećenika je po rukama đakovačko-osječkog nadbiskupa Đure Hranića zaređen ove godine u đakovačkoj prvostolnici na svetkovinu svetih apostola Petra i Pavla.