Budi dio naše mreže
Izbornik

O. Kujundžić na blagdan sv. Jelene Križarice: Isus je najveći emancipator žena

Rakovica (IKA)

U Rakovici je u nedjelju 18. kolovoza svečano proslavljena svetkovina nebeske zaštitnice župe, sv. Jelene Križarice. U prepunoj župnoj crkvi okupilo se više stotina župljana i hodočasnika, misu je slavio novi župnik Rakovice don Mate Kujundžić, a koncelebrirao župnik Plitvica Ilija Janjić. Nakon proslave Velike Gospe u Cetingradu i Zavalju, Rokove u Cvitoviću, svetkovina sv. Jelene Križarice u Rakovici je treći veliki događaj Crkve u Slunjskom dekanatu.

Župnik se osvrnuo na životopis svetice i njezinu snažnu ulogu u ranim kršćanskim zajednicama. U onom vremenu kada je kršćanstvo smatrano židovskom sektom, sveta Jelena je bila zaštitnica progonjene Crkve i baš se njoj pripisuje pronalazak Kristova križa na kalvariji. Njezina je snaga stoga u Svetom križu, istaknuo je župnik Kujundžić, pokazujući na veliku sliku svetice koja se nalazi iza oltara. U toj ljubavi prema svetosti slijedila je samog Krista na križnom putu, najviše primjerom osobnog života, rekao je.

U nastavku je istaknuo i ulogu žene u spasenju izabranog izraelskog naroda koja se iščitava iz Starog zavjeta gdje se Bog služio velikim ženama Juditom, Esterom i mnogim drugima da narod izbavi iz sužanjstava. Božje spasenjsko djelo u Starom zavjetu ostvarivalo se mnogo puta preko žena na način da je Bog upravo njih spašavao od neplodnosti darivajući im djecu u starosti koji će kasnije voditi izabrani narod u slobodu. Kao primjer je istaknuo Samsona i Ivana Krstitelja koje su upravo njihove majke začele u starosti. Nešto slično je proživjela i sveta Jelena i koja je bila krštena, ali njezin sin Konstantin Veliki krstio se tek u kasnoj dobi i najvjerojatnije su molitve njegove majke pridonijele tome da Konstantin doživi milosni trenutak Božje intervencije u njegov život kada na nebu ugleda veliki križ. In hoc signo vinces (u ovom znaku ćeš pobijediti) sam se Bog bori za Konstantina i tako on pobjeđuje i daje svojoj majci najviše ovlasti u ondašnjem rimskom imperiju, a i sam car Milanskim ediktom 313. godine odobrava kršćanstvo kao službenu religiju ondašnjeg Rimskog Carstva.

Župnik je istaknuo da je sam Gospodin Isus Krist feminist u pozitivnom smislu riječi i najveći emancipator žena kako u svoje vrijeme tako i danas. Gospodina se ne može nadmašiti u ljubavi, niti u njegovoj oslobodilačkoj moći, istaknuo je župnik i uputio molitvu „da nas Bog blagoslovi uvijek svetim ženama kao što je bila sveta Jelena“. Tada će i u ovom vremenu kada su upravo pred ženama i djevojkama svakojaki izazovi one same pronaći svoj mir u Kristu i njegovu Križu po primjeru zaštitnice župe sv. Jelene, zaključio je o. Kujundžić.