Budi dio naše mreže
Izbornik

Obilježavanje Dana državnosti i Dana hrvatskih branitelja Karlovačke županije

Karlovac (IKA)

Polaganje vijenaca i paljenje svijeća za sve poginule hrvatske branitelje održano je 30. svibnja u Karlovcu kod križa ispred vojarne stožernog brigadira Petra Stipetića i zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske.

Svečanost je održana u nazočnosti najviših predstavnika vojnih, policijskih i državnih vlasti.

Molitvu i blagoslov predvodio je vojni kapelan Ivan Blaževac. Tom prilikom je poručio: „Danas, dok obilježavamo obljetnicu od nasilne smrti hrabrih hrvatskih branitelja, u našim srcima i mislima bude se osjećaji poštovanja i divljenja prema njima. Sa zahvalnošću se sjećamo njih i svih poginulih, preminulih i nestalih hrvatskih branitelja. Kao slobodni građani Republike Hrvatske, koji vole i poštuju svoj dom i domovinu, spominjemo se svih onih koji su ugradili svoje živote u temelje naše samostalnosti, neovisnosti i slobode. Što bi danas od nas bilo i gdje bismo završili da nije bilo ovih hrabrih branitelja i onog velikog mnoštva njima sličnih?

Kao kršćanski vjernici, prosvijetljeni vjerom, svjesni smo da svaka žrtva u dimenziji Isusova križa i njegovog uskrsnuća ima svoj smisao i da se ništa od toga ne može i neće izgubiti. Čovjek može zaboraviti, može krivo vrednovati tuđu žrtvu, može o njoj krivo govoriti ali Bog ne zaboravlja. Božjem srcu, Bogu ljubavi koji je sama dobrota ne promiče ni najmanja žrtva u ovome životu a kamo li žrtva vlastitoga života. Bog sve vidi, sve vrednuje i sve obilno nagrađuje. U tome svijetlu, mi danas molimo za duše ovdje poginulih branitelja i za sve naše poginule, preminule i nestale vojnike, policajce, branitelje koji su se hrabro borili za slobodu našeg naroda i naše Domovine. Neka im Bog ljubavi, u Vječnoj Domovini kamo smo svi usmjereni, mi hodočasnici na ovoj zemlji, bude nagrada u zajedništvu sa svima svetima u nebu”.