Budi dio naše mreže
Izbornik

U Zagrebu obilježen Međunarodni dan hrane i Dan borbe protiv siromaštva

Zagreb (IKA)

Želeći ukazati na problem siromaštva i potaknuti društvo na osvješćivanje tog problema, Caritas Zagrebačke nadbiskupije, u suradnji s Caritasom župe Sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu, u Zagrebu obilježio je 16. listopada Svjetski dan hrane i Međunarodni dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti, objavio je Caritas Zagrebačke nadbiskupije.

Tim povodom ravnateljica Caritasa, s. Jelena Lončar i voditelj Pučke kuhinje na Svetom Duhu fra Vladimir Vidović, zajedno s Caritasovim volonterima, građanima su dijelili pekarske proizvode, brašno i jabuke te promidžbene materijale.

Na događanju je bio nazočan i predsjednik Caritasa Zagrebačke nadbiskupije mons. Zlatko Koren, koji se neko vrijeme zadržao u srdačnom susretu sa sugrađanima.

Ovim događanjem na središnjem zagrebačkom trgu htjelo se dati doprinos podizanju svijesti o nužnosti solidarnosti s potrebnima i ukazivanju na problem siromaštva i marginaliziranosti i socijalne isključenosti koja prijeti sve većem broju ljudi.

»Siromaštvo je svjetski problem pa smo tako i u Hrvatskoj svjedoci kako u posljednjih nekoliko godina, uslijed raznih negativnih ekonomskih kretanja i nestabilnosti diljem svijeta raste broj siromašnih osoba. Caritas Zagrebačke nadbiskupije svojim aktivnostima tijekom čitave godine, uz pomoć brojnih darovatelja i volontera, daje značajan doprinos ublažavanju posljedica siromaštva. Samo u 2020. godini, koja je dodatno bila opterećena pandemijom i potresom, kroz različite oblike materijalne ili financije pomoći pomogli smo 3.760 korisnika«, istaknula je tom prigodom ravnateljica Caritasa najavljujući još veću zauzetost Zagrebačkog Caritasa koji preko mreže župnih Caritasa sve više izlazi ususret potrebama socijalno ugroženih osoba.

Sestra Jelena Lončar rekla je da se akcijom nastoji potaknuti ljude da prestanu bacati hranu, jer ti proizvodi mogu nekome drugome pomoći. “Pokušat ćemo skrenuti pozornost na činjenicu da među svima nama ima siromaha i onih kojima kilogram brašna ili jedan prehrambeni proizvod jako puno znači”, istaknula je s. Lončar.

Pozvala je sve građane koji su u mogućnosti da pomognu osobama koje su u potrebi, neovisno bilo to materijalno ili financijski kako bi im se omogućile osnovne životne potrebe.

Podjelom pekarskih proizvoda nastojalo se ukazati na problem siromaštva i porast broja korisnika Pučke kuhinje kojima je potrebna pomoć za svakodnevno preživljavanje. To je u svojoj izjavi potvrdio voditelj Pučke kuhinje na Svetom Duhu u Zagrebu, fra Vladimir Vidović.

“Cilj  ove akcije jest prvenstveno senzibilizirati širu javnost za potrebe naše braće i sestara koji nemaju ono najosnovnije. Često volimo reći da je 21. stoljeće, stoljeće obilja, i zaista smo otišli u mnogim stvarima civilizacijski jako naprijed, no s druge strane postoje osobe koje nemaju ni ono najosnovnije i neophodno za život. Nalaze se na rubu siromaštva i marginalizirani su. Upravo obilježavanjem ovoga dana u godini – Dana borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti, želimo staviti naglasak na takve skupine. Oni i dalje postoje i tu su zajedno s nama “, istaknuo je fra Vladimir.

Podršku obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva i Socijalne isključenosti te radu Caritasa Zagrebačke nadbiskupije svojim dolaskom dala je i pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom dr. sc. Romana Galić.

Organizatori posebice zahvaljuju na donaciji peciva i drugih pekarskih proizvoda učenicima i roditeljima te ravnateljicama i osnovnih škola na području Župe Sv. Antuna Padovanskog – OŠ Ivana Cankara, OŠ Pavleka Miškine, OŠ Medvedgrad – te Domu za starije i nemoćne osobe Dubrava i Kući bl. Alojzija Stepinca u Brezovici.