Budi dio naše mreže
Izbornik

Obilježen Dan Hrvatskog katoličkog sveučilišta

Zagreb (IKA)

Svečano obilježavanje Dana Hrvatskog katoličkog sveučilišta i 15. obljetnica njenoga osnutka održano je 11. lipnja. Misu zahvalnicu „Te Deum" u sveučilišnoj kapeli predvodio je pomoćni biskup zagrebački i prvi rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta mons. Ivan Šaško, a svečanost je nastavljena i premijernim prikazivanjem filma „Srce Sveučilišta".

Na početku euharistijskog slavlja, mons. Šaško je istaknuo kako misom – iz Kristova srca, iz srca Crkve”, započinje proslava Dana Sveučilišta. U homiliji je biskup govorio o srcu kao komunikacijskom znaku koji je povezan s anatomijom, time povezujući i pokretanje novog studija medicine na Sveučilištu.

Sigurno više od tri stoljeća, oslonjen na katoličku predaju, simbol srca je ostalo živjeti kao govorljiv znak. U kršćanstvu to nije samo ranjeno, probodeno, okrunjeno srce, nego je plameno, preobraženo, vječno. Ono je drugi način uprisutnjenja Božjega utjelovljenja, njegove muke i smrti, njegova uskrsnuća i dara Duha Svetoga koji daje život svemu stvorenome, koji živi u nama i koji se očituje u ljubavi, u nesebičnosti i brizi za bližnje”, kazao je biskup.

U nastavku svečanosti u dvorani „Blaženi Alojzije kard. Stepinac“ prisutnima se najprije obratio rektor dr. Željko Tanjić.

Osvrnuvši se na rad Sveučilišta u vremenu pandemije i potresa, rektor je poručio: Često nas je kroz ovo razdoblje obuzimala i bojazan, ali vjerujem da smo i ovo razdoblje živjeli kao priliku i izazov kako bismo bili još bolji graditelji nade, za druge i za sebe. Nastojali smo, koliko god je to bilo moguće, na razne načine, biti blizu našim studentima, djelatnicima i nastavnicima koji su nastradali u potresu i bili pogođeni pandemijom, ljudskom, duhovnom, stručnom i materijalnom pomoći”.

Rektor se osvrnuo i na djelovanje HKS-a u proteklom razdoblju. Usvojena je nova strategija razvoja sveučilišta do 2025., a u tijeku su pripreme za prvu godinu izvođenja novog studija medicine. Pripremljene su i inicijalne akreditacije za znanstveno područje tehničkih znanosti, preddiplomski studij za softversko inženjerstvo s društvenom primjenom, diplomski nastavnički smjer povijesti, a potpisan je i ugovor s KBF-om u Zagrebu o izvođenju zajedničkih dvopredmetnih studija.

Na današnjoj svečanosti želim posebno istaknuti upravo to da kroz ovo vrijeme pandemije kao i kroz ovih petnaest godina Sveučilište ne bi moglo doći do ove razine razvoja da nije bilo tolikog zalaganja i ljubavi prema Sveučilištu svih naših nastavnika i djelatnika, od porte, tehničke, financijske službe, posebice studentske i pravne službe, tajnica odjela, našega ureda za odnose s javnošću, informatičke službe, zalaganja svih 168 zaposlenika. Hvala vam od srca na vašem nesebičnom služenju, radu i zalaganju”, nadodao je i dr. Tanjić.

Prvi rektor, mons. Ivan Šaško, prenio je na svečanosti čestitku i pozdrav Velikog kancelara Sveučilišta, kardinala Josipa Bozanića. Sve što je istinski vrijedno u našemu životu i u životu Sveučilišta, istaknuo je mons. Šaško, rođeno je iz usklađenosti ljudskoga života s Božjim životom, ljudskog srca s Božjim srcem, “jer je Sveučilište u svojoj jezgri pitanje i odgovor srca”. Uz to, Dan Sveučilišta je prilika da se malo zastane, razmotri prijeđeni put i ponovno otkrije snaga za vrijeme koje je pred nama, kazao je pomoćni biskup.

To je ista snaga koja je stoljećima nadahnjivala, donosila plodove, oblikovala živote i otvarala obzore. Naših 15 godina je uistinu malo u tijeku stoljeća, i svih plodova srca, ali je veličina upravo u istoj pokretačkoj snazi i u istim nadahnućima. U istome smo srcu koje gori u ljudima koje su kršćanstvom oplemenjivali život pojedinaca, društva i civilizacije”, istaknuo je.

U sklopu programa uručene su nagrade najboljim studentima u akademskoj godini. Rektorovu nagradu primili su studenti Odjela za povijest Jakov Blagojević i Ante Matuško, asistentica i magistra komunikologije Matea Vidulić te studenti Odjela za psihologiju Marija Bogović i Rej Kovačević. Po prvi put je podijeljeno i priznanje za doprinos razvoja znanosti i nastave na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, koju je primio dr. Anto Čartolovni. Priznanje su dobili i zaposlenici Sveučilišne informatičke službe za doprinos organizaciji rada i unapređenje informatičke infrastrukture na Sveučilištu u vrijeme pandemije te Maja Škvorc za doprinos razvoju administracije.

Premijerno je prikazan i film o Sveučilišnoj kapeli „Srce Sveučilišta”. Film je nastao povodom 15. obljetnice osnutka Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, 3. lipnja 2006., i 10. obljetnice susreta Pape Benedikta XVI. s mladima, 4. lipnja 2011., u Zagrebu. O kapelici i njenom značenju za sveučilišnu zajednicu u filmu govorili su mons. Ivan Šaško; prof. dr. sc. Željko Tanjić;  vlč. Odilon-Gbènoukpo Singbo, sveučilišni kapelan; izv. prof. dr. sc. Marta Čivljak, pročelnica Odjela za sestrinstvo; dr. sc. Dominik-Borna Ćepulić, asistent Odjela za psihologiju i Marta Šelimber, studentica Odjela za psihologiju. Autorsku glazbu potpisuju studenti Lovro Knežević (Odjel za sociologiju) i Domagoj Čondrić (Odjel za psihologiju), a film su snimili i montirali studenti 2. godine preddiplomskog studija Odjela za komunikologiju Kristijan Jalšić i Ana Kahlić i studenti 3. godine preddiplomskog studija Odjela za komunikologiju Magdalena Hegedić i Marc Sokolec s asistenticom Odjela za komunikologiju Mateom Vidulić.