Budi dio naše mreže
Izbornik

Obilježen Dan Hrvatskog sabora i spomen na stradanje Vaganca, Smoljanca i Poljanka

Vaganac (IKA/TU)

Državni spomendan Dan Hrvatskog sabora i 32. godišnjica stradanja Vaganca, Smoljanca i Poljanka u Domovinskom ratu obilježeni su u nedjelju 8. listopada 2023. u Župi Uzvišenja Svetog Križa u Vagancu.

Misu u župnoj crkvi predslavio je domaći sin, umirovljeni svećenik mons. Mile Pecić, dugogodišnji slunjski župnik. Suslavili su župnik na Plitvicama vlč. Josip Tomljanović te mjesni župnik Dino Rupčić.

Mons. Pecić u svojoj propovijedi je rekao da se danas treba preispitivati živi li se aktivno i odgovorno pripadnost Svetoj Crkvi. „Jednako tako se valja pitati na koji je način izgrađujemo i na koji način doprinosimo da dođe do plodova koje ćemo dati svome gospodaru koji nam je povjerio dar vjere i presveti život svoga Sina. Pa čak kad se ispitujemo i o pasivnom sudjelovanju, to jest o pukom dolasku na svetu misu, onda vidimo koliko je onih kojima je teško i doći na misu i primiti plodove Božjega vinograda, a što bi tek bilo da Bog od njih traži da aktivno obrađuju i da daju život za Crkvu i njezinu izgradnju. Ali bilo bi dobro da se barem zamislimo i da vidimo koje nam je blago Bog dao kad nas je učinio svojom djecom u svetoj Crkvi koju je on osnovao i učimo svojim Tijelom. Mi se nismo oko nje trudili, a dobili smo milost da beremo u njoj plodove života vječnoga. To ne znači da imamo pravo na nezahvalnost, jer bit ćemo onda gori od onih kojima je Isus oduzeo svoje kraljevstvo. A strah me da ni mi danas ne znamo cijeniti što nam je Bog dao, te nam može biti problem što smo sve dobili na gotovo, te ne znamo i ne želimo se potom sami potruditi oko toga da barem aktivno primamo ono što nam je Krist svojim trudom i žrtvom pripravio, kad već nije od nas tražio da ugradimo svoj život u zdanje svoje Crkve kao što to kroz stoljeća čine mučenici slijedeći njegov sveti primjer. Zato budimo zahvalni i odgovorni da i nama Gospodin ne oduzme plodove njegova kraljevstva i ne dadne drugima koji će to znati više cijeniti i bolje upravljati“, pozvao je mons. Pecić.

Kako je i sam bio ratni zarobljenik te nosi osobno iskustvo takvih događanja iz Domovinskog rata, propovijed je zaključio riječima ohrabrenja: „Dušmani bez obzira na zvjerska razaranja nisu poljuljali narod koji je ostao čvrst u vjeri, nisu uspjeli iz srdaca razoriti vjeru i nadu.“