Budi dio naše mreže
Izbornik

Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja u župi Sućuraj

Sućuraj (IKA)

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja svečano je proslavljen 5. kolovoza u župi Sućuraj na otoku Hvaru. Koncelebrirano misno slavlje predvodio je župnik Bogomolja i Gdinja fra Mario Divković.

Suslavili su župnik fra Stipo Marčinković i profesor u miru u Franjevačkom samostanu Fojnica u BiH fra Pavo Vujica. Liturgijsko pjevanje predvodile su članice troglasnog ženskog župnog zbora kojemu su se pridružili i neki muški pjevači.

Fra Mario je u propovijedi istaknuo riječi kako su tisuće hrvatski branitelja, a i civila, žrtvovali svoje živote za slobodu naše domovine Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Među njima je i Sućurjanin, dragovoljac Domovinskog rata Ante Franičević koji je sa svojim suborcima u noći 14. na 15. rujna 1991. sudjelovao u akciji oduzimanja broda bivše Jugoslavenske ratne mornarice, desantno-jurišnog čamca DJČ 112, prvog ratnog broda koji je podigao zastavu Republike Hrvatske, odnosno Hrvatske ratne mornarice, zbog čega je Ante posmrtno odlikovan Ordenom Petra Zrinskoga i Frana Krste Frankopana i dodijeljen mu je čin kapetana korvete. A Općinsko vijeće Sućurja odlučilo je da mu se postavi spomen-obilježje između staroga i novoga trajektnog pristaništa za veće trajekte, koje je nedavno blagoslovljeno i otvoreno te će nositi ime ‘Ante Franičević’.

Fra Mario je upozorio da se žrtve branitelja i civila ne smiju zaboravljati i zaboraviti. Napomenuo je kako su branitelji iz Sućurja u ratu čuvali položaje na Velebitu. Ukazujući na braniteljske žrtve, pojasnio je da je kršćanski pojam ljubavi – žrtva; žrtva sebe za Domovinu i one koji u njoj žive, a ne obratno, žrtvovanje Domovine i onih koji u njoj žive za sebe i zbog sebe. U tom smislu Isus nam je najbolje pokazao što je to ljubav –  žrtvovanje sebe za druge.

Nakon misnog slavlja uslijedila je procesija do Križa u središtu Sućurja gdje je otpjevana hrvatska himna. Potom je načelnik opčine Sućuraj Ivan Slavić sa svojim kćerkama, ministranticama Marijetom i Julijom te sestrićnom Lucom Slišković položio cvijeće i upalio svijeće. Nakon što je fra Mario izmolio opijelo, župnik fra Stipo je započeo pjesmu „Bože, čuvaj Hrvatsku“.

Obilježavanje 27. obljetnice vojnoredarstvene akcije ‘Oluja’ završeno je okrjepom.