Budi dio naše mreže
Izbornik

Obilježen Dan Zaklade „Marija de Mattias“

Zagreb (IKA)

Dan Zaklade „Marija de Mattias“, ujedno 16. godišnjica djelovanja, obilježen je u subotu 2. prosinca 2023. u samostanu klanjateljica Krvi Kristove na Miramarskoj u Zagrebu.

Uz prijatelje, podupiratelje i stipendiste zaklade, prigodnom programu nazočile su sestre klanjateljice predvođene regionalnom poglavaricom i predsjednicom Uprave Zaklade MDM s. Zdravkom Leutar.

Pozdravljajući okupljene, ravnateljica zaklade s. Cecilija Milković zahvalila je svima za nazočnost. Ona „svjedoči da podržavate ciljeve Zaklade i njihova ostvarenja. Želimo učvrstiti prijateljstvo, izreći zahvalnost, ohrabriti se međusobno. Svijet se mijenja po malim ljudima, malim koracima, optimističnim stavom da je to moguće. Solidarnost i empatija prema potrebnima obostrano obogaćuju te je to uvijek novi poticaj za nova zauzimanja“, rekla je s. Cecilija.

Susret je bio prigoda za prisjećanje na sve aktivnosti koje je zaklada provela tijekom protekle godine. Od raznih edukativnih i humanitarnih akcija, proteklu godinu označili su projekti vezani uz slobodno vrijeme djece u vidu raznih edukativnih radionica, te organiziranog ljetovanja djece iz siromašnijih obitelji. Sve aktivnosti zaklade tijekom 2023. godine prikazane su u videozapisu.

Zaklada niz godina provodi mjesečne tribine o temi „Prevencija stresa u svrhu poboljšanja mentalnog zdravlja građana“. Taj projekt psihološko-duhovnog karaktera u partnerstvu sa Zakladom „Čujem, vjerujem, vidim“ vodi Ana s. Ankica Klepić. Proširene teme tribina objedinjene su u četiri brošure, od kojih je posljednja „Odluči se za radost“ objavljena ove godine.

Predstavljajući brošuru, glavne naglaske, ali i one iz rada s. Ankica, prisutnima je približila suradnica na projektu prof. Jelena Beroš. „U brošuri autorica, kao što i sam naslov sugerira, ističe posebnu važnost radosti, jer „ona nas uvodi u povjerenje prema sebi i drugima, te pomaže kao prevencija u stresnim životnim situacijama. Radost nam otvara put kako ljubiti i biti ljubljen. Radost nam obogaćuje novi dan koji je pred nama kao izazov i dar. Radost je i činjenje dobra drugima. Ona je ljubav prema bližnjemu“, rekla je Beroš.

Središnji dio obilježavanja Dana Zaklade, bila je dodjela stipendija. Zaklada, zahvaljujući podupirateljima i donatorima, niz godina dodjeljuje stipendije studentima koji studiraju na učilištima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Ove godine je povećani iznos stipendije dodijeljen 21 studentu. Prisutnim predstavnicima stipendista, koji studiraju na učilištima u Zagrebu, predane su Odluke o dodjeli stipendije.

Na kraju programa riječ zahvale izrekla je s. Cecilija. Citirajući stihove pjesme „Jedan mali krug velikih ljudi“ Massima Savića izrazila je zahvalnost prijateljima, podupirateljima i donatorima „za umijeće zajedničkog stvaranja, za hrabrost prići bliže onima na rubu, usprkos plimi koja želi prekriti i njih i nas, uništiti vrijednosti koje jedino daju sjaj i ispunjenje života. Hvala svima za pruženu ruku zakladi i onima o kojima ona brine“.

Program je monolozima iz klasične literature obogatila studentica treće godine glume Anja Jogunica. U glazbenom dijelu sudjelovao je zbor Prve katoličke osnovne škole u Gradu Zagrebu pod ravnanjem prof. Marije Krnić Agić. Izveo je nekoliko skladbi na hrvatskom, engleskom i ukrajinskom jeziku. Voditeljica programa bila je studentica glume Bela Grah.