Budi dio naše mreže
Izbornik

Obilježena 27. godišnjica ubojstva fojničkih fratara

Fojnica (IKA)

U samostanskoj crkvi Duha Svetoga u Fojnici u petak, 13. studenoga misom zadušnicom obilježena je 27. godišnjica ubojstva fra Nikice Miličevića i fra Leona Migića, gvardijana i vikara fojničkog samostana, izvijestio je Hrvatski medijski servis, a prenijela Nedjelja.

Svake godine sredinom studenog u Fojnici se obilježi sjećanje na dvojicu fratara koje su ubili pripadnici Armije RBiH. Na godišnjicu se slavi misa zadušnica te se održi prigodni program, a u sjećanju subraće i vjernika fra Nikica Miličević i fra Leon Migić žive svakodnevno, jer vrijeme ne može izbrisati ni tragičan događaj, ni plemenitost dvojice ubijenih fratara.

Misu, kojoj su nazočili i politički predstavnici, predslavio je gvardijan Samostana fra Mirko Majdandžić koji je u prigodnoj propovijedi istaknuo da se okupljeni mole za ubijene fratre, ali i za sve one koji su dali svoje živote da se u Fojnici može živjeti.

„Fra Nikica i fra Leon bili su primjeri bosanskih franjevaca koji su na sve gledali kao na brata i sestru, te su širili vjeru, ljubav i nadu. Fra Nikica je bio uvjeren kako je samostan siguran za sve, da nijedna vojska ne može napasti samostan i fojnički kraj, jer je vjerovao kako su svi ljudi dobri, da su svi braća i sestre i da se tako odnose jedni prema drugima. Nažalost, dogodio se taj strašni zločin koji moramo sačuvati od zaborava, ne kako bismo izazvali mržnju, već kako bi i buduće generacije znale za fra Nikicu i fra Leona, za njihovu svetu misiju. Mi u Bosni i Hercegovini osuđeni smo na te tri pretpostavke koje su fra Nikica i fra Leon zagovarali, a to su vjera, nada i ljubav. Moramo graditi i jačati međusobno povjerenje kako bismo mogli ići naprijed, moramo više voljeti jedni druge i zalagati se jedni za druge. Jedino tako ćemo ovdje stvoriti uvjete za ostanak. Moramo vjerovati i imati nadu i, slijedeći Krista, živjeti i raditi u ovom kraju “, kazao je fra Mirko.

Godišnjica ubojstva fra Nikice Miličevića i fra Leona Migića za obitelj, prijatelje i cijelo fojničko samostansko područje kojemu pripada i busovačka župa je bolno sjećanje na tragediju koja je tijekom Domovinskog rata obilježila taj kraj. Unatoč brojnim zahtjevima koje su nadležnim institucijama uputili fratri fojničkog samostana, još uvijek nisu pronađeni niti procesuirani nalogodavci tog strašnog zločina, objavila je Nedjelja.