Budi dio naše mreže
Izbornik

Obilježena 30. obljetnica progonstva žitelja Župe sv. Mihovila u Lišanima

Zagreb (IKA)

Polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja u Buliću, Vukšiću i Lišanima kod crkve sv. Nikole Tavelića te molitvom i misom u subotu 17. srpnja obilježena je 30. obljetnica progonstva žitelja Župe sv. Mihovila i stradanja Josipa Žulja i fra Mile Mamića.

Polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod spomen-obilježja održano je umjesto planirane 13. molitvena hodnje „Koracima nade u istinu“ koja zbog velikog nevremena nije održana.

Obilježavanjem se njeguje kultura sjećanja na stradanje prvih hrvatskih žrtava od srpskih topničkih granata. Fra Mile Mamić i Josip Žulj – prvi hrvatski redarstvenik, poginuli su 17. srpnja 1991. u dvorištu crkve sv. Nikole Tavelića. Župljani Župe sv. Mihovil – Lišane prisjetili su se i 30. obljetnice progonstva, te s posebnim pijetetom onih koji se nikada nisu vratili svojim kućama. U župi je poginulo 14 hrvatskih branitelja i ubijeno je 16 civila, svi žitelji su bili prognani, sve kuće zapaljene, crkve minirane i srušene do temelja.

„Prisjećamo se i 30. obljetnice progonstva žitelja Župe sv. Mihovila, s posebnim pijetetom prema onima koji se nikada nisu vratili svojim kućama. Molitvenom hodnjom želimo hrvatskim žrtvama poručiti da ih se s poštovanjem sjećamo i da su njihovi životi temelj hrvatskog društva na kojima gradimo budućnost i zalažemo se za mir. Ovom molitvenom hodnjom želimo mladima biti primjer kako se voli svoje i kako su se naši župljani žrtvovali iz ljubavi prema svojoj domovini, da bismo mi mogli biti slobodni. Naša župa može biti najsvjetliji primjer, kako se čuva i njeguje sjećanje na dane u rađanju naše Hrvatske“, kazala je predsjednica Udruge žena iz Domovinskog rata Zadarske županije Ivana Haberle.

Ispred križa koji je podignut u dvorištu crkve sv. Nikole Tavelića, na mjestu stradanja Josipa Žulja i fra Mile Mamića, mnoge braniteljske Udruge proizišle iz Domovinskog rata, predstavnici Hrvatske policije i Hrvatske vojske položili su vijence i upalili svijeće. Molitvu odrješenja kod spomenika, kao i slavlje mise u crkvi sv. Nikole Tavelića, predvodio je mjesni župnik fra Božo Mandarić, u zajedništvu s domaćim sinom, gvardijanom franjevačkog samostana na Visovcu fra Markom Nimcem.