Budi dio naše mreže
Izbornik

"Obitelj u Hrvatskoj treba imati zaštićeni status"

Zagreb (IKA )

Kako u Hrvatskoj žive obitelji s više djece? - bilo je pitanje na koje je odgovor tražen u emisiji Argumenti, emitiranoj 20. studenoga u programu Hrvatskoga katoličkog radija. Urednica Diana Tikvić u goste je pozvala Ivana Malbašića, predsjednika udruge Obitelji 3plus i oca četiriju djevojčica, Vedranu Marić, članicu Upravnog odbora udruge Obitelji 3plus, liječnicu i majku petorice sinova, te Roberta Rukavinu, oca desetoro djece i privatnog poduzetnika.

Cilj emisije bio je naglasiti ljepotu života u velikoj obitelji. Iako je u Hrvatskoj demografska situacija iz godine u godinu sve lošija, prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u njoj živi gotovo 113 tisuća obitelji s troje i više djece. Unatoč brojci koja je sve samo ne zanemariva, obitelji s više djece suočavaju su se s brojnim predrasudama. Uz velike se obitelji često vežu pridjevi poput neodgovorne, neobrazovane, siromašne, a premalo se govori o tolikim obiteljima koje to nisu, koje svjedoče da je život u velikoj obitelji prekrasan, zahtjevan, ali život vrijedan življenja, ništa manje nego u obitelji bez ili s manje djece.

Navedene predrasude bile su povod za osnivanje Udruge Obitelji 3plus početkom 2018. godine, a nedavno je predstavljena javnosti. Cilj je preuzet od sličnih udruga diljem Europe gdje udruge toga tipa postoje nekoliko desetljeća, npr. Španjolska i Mađarska, a sastoji se u promicanju interesa obitelji s troje i više djece, podržavanju i zastupanju u javnosti, i općenito u osnaživanju njihova integriteta da se više uključe u društvo, rekao je Malbašić. Deklarativno naše društvo podupire obitelji s više djece, rekao je, ali su one u praksi suočene s nizom izazova. Stoga je cilj Udruge tu pomoći i vratiti obitelji s više djece na ono mjesto koje im je prije pripadalo, kada su se djeca smatrala darom i bogatstvom.

Članovi Udruge mogu biti roditelji i skrbnici koji brinu o troje i više djece. Njezin predsjednik je izrazio nadu da će do kraja godine dostići broj od tisuću obitelji. Oko Udruge se angažirao i čitav niz partnera koji preko Obiteljske kartice redovnim članovima omogućuju povoljniji pristup proizvodima i uslugama iz različitih sektora djelatnosti. Govoreći, uz ostalo, o tome je li država prijateljski nastrojena prema obitelji s više djece, Malbašić je istaknuo da je uloga države da osigura strateški okvir u kojem će se ostvarivati obitelji s više djece. Naveo je primjer Mađarske, koja je imala sličnu demografsku sliku kao Hrvatska, u kojoj su provođenjem sustavne stimulativne politike promijenjeni trendovi vezani za obitelj.

“U Hrvatskoj se stvari polako kreću naprijed. Tu prednjači primjer grada Zagreba koji je osigurao status roditelja odgojitelja, naknade za treće dijete, povoljne cijene vrtića, besplatne knjige i sl., o čemu se u drugim krajevima Hrvatske može samo sanjati. Postoje rješenja, a ono što je ključno i gdje ćemo mi kao udruga nastojati dati svoj doprinos jest da javnost shvati da obitelji s više djece nisu trošak za društvo, nego ulaganje u društvo”, rekao je Malbašić.

Da je potrebno promovirati afirmativno razmišljanje o životu, potvrdio je Rukavina koji je posvjedočio o ljepoti življenja u obitelji s desetoro djece. Istaknuo je da se obitelji s brojnom djecom suočavaju s financijskim teškoćama, i da je njemu i supruzi od velike pomoći to što su privatni poduzetnici. U vremenu gdje obitelji svakodnevno prijeti raspad, i da ih sve manje ima, ukazao je na potrebu da se obitelj u Hrvatskoj osigura zaštićeni status. Govoreći, pak, o organizaciji vremena i obveza, Rukavina je istaknuo je da je svaki dan improvizacija, ali da je tajna uspjeha velike obitelji pouzdanje u Boga i njegovu providnost. Pritom je istaknuo da se i djeca uključuju i preuzimaju puno stvari među sobom.

“Najvažnije i najbolje što sam u životu napravio je da imam toliko djece. Božja providnost je uvijek na djelu. Meni je s mojih desetoro djece puno lakše s Bogom, nego nekome tko ima jedno i bez Boga”, rekao je Rukavina.

“Osjećam veliku odgovornost svjedočenja Božjega plana da se sa svakim novim životom otvaraju nove mogućnosti”, rekla je Marić. Istaknula je da se susretala s brojnim pitanjima poput – jesu li to sve vaša djeca, kako uspijevate, imaju li mame s brojnom djecom vremena za sebe; te da svojim primjerom pokazuju da se uz Božju pomoć sve dobro organizira i da ne osjeća da je za nešto zakinuta. Djeci je normalno to što ih je puno, i nikada im nije dosadno.

“Ljubav se množi, što je više djece to je više ljubavi”, naglasila je članica Upravnog odbora udruge Obitelji 3plus.