Budi dio naše mreže
Izbornik

Obitelji na području Đakovačko-osječke nadbiskupije primile pomoć iz programa „Za 1000 radosti – Govori dobrim!“ Hrvatskog Caritasa

Zagreb/Đakovo (IKA)

Sredstvima koja je novčanim darovima hrvatskih građana i tvrtki Hrvatski Caritas dosad prikupio u sklopu svojega nacionalnog programa „Za 1000 radosti – Govori dobrim!“ i usmjerio nad/biskupijskim Caritasima, temeljem uvida u potrebe siromašnih obitelji na svojemu području, Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije financijski je pomogao deset obitelji, tj. 48 korisnika pomoći.

Najveća financijska potpora pružena je višečlanim obiteljima, i to trima obiteljima s troje djece, kojima su osigurana sredstva pomogla prebroditi teške i izazovne životne okolnosti. Peteročlanoj obitelji iz Josipovca, kojoj je eksplozija žarulje u potkrovlju obiteljske kuće izazvala požar i prouzročila velika oštećenja potkrovlja i instalacija, kupljen je građevinski materijal za primarnu sanaciju potkrovlja u kojem se nalaze spavaće sobe svih članova obitelji. Peteročlanoj obitelji iz Ivankova koja živi u trošnoj obiteljskoj kući osigurana je zamjena dotrajale drvene stolarije PVC stolarijom. Peteročlanoj obitelji kojoj je uslijed udara groma na obiteljskoj kući u Gunji planuo požar, Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije pomogao je sufinanciranjem rekonstrukcije krovišta obiteljske kuće.

Korisnici koja boluje od Parkinsonove bolesti, a koja je Caritasu Đakovačko-osječke nadbiskupije uputila zamolbu za posredovanje pri plaćanju dugovanja za stanarinu, Caritas je u dogovoru sa stanodavcem, a sredstvima iz programa „Za 1000 radosti“ podmirio dug.

Ostalim potrebitim obiteljima na području Nadbiskupije koji zbog narušena zdravlja i teške financijske situacije nisu u mogućnosti pribaviti nužna materijalna dobra, sukladno njihovim potrebama, nabavljena su ogrjevna drva, perilica rublja, kombinirani hladnjak i peć na drva te zamrzivač, dok su samohranoj majci osmero djece iz mjesta Mrzovići za potrebe troje osnovnoškolske djece kupljene odgovarajuće školske torbe.

U Slavonskom Brodu samohranoj majci osmero djece koja zbog nedostatnih primanja ne može osigurati godišnju kupovinu lijeka za svoje dijete sredstvima iz programa „Za 1000 radosti“ osiguran je mjesečni trošak lijeka, dok Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije od travnja 2023. redovito podmiruje trošak nabave nužnog lijeka.

Već 20 godina u središtu programa „Za 1000 radosti“ su obitelji koje teško preživljavaju boreći se svakodnevno s bolesti, nezaposlenosti, dugovima, siromaštvom.

Hrvatski Caritas poziva sve koji mogu i žele da se u program „Za 1000 radosti“ za pomoć najsiromašnijim obiteljima u Hrvatskoj priključe na jedan od sljedećih načina:

  • novčanom uplatom na račun Hrvatskog Caritasa pri PBZ-u, IBAN: HR4023400091510126452; poziv na br. 7-22
  • pozivom na donacijski telefon 060 9010 (0,83 eur/6,25 kn po pozivu; PDV uključen),
  • donacijom proizvoda ili usluga; doprinosom prema vašem prijedlogu.