Budi dio naše mreže
Izbornik

Obiteljska škola Riječke nadbiskupije

Lovran (IKA)

U Domu pastoralnih susreta u Lovranu u organizaciji Ureda za obitelj Riječke nadbiskupije pod vodstvom mons. Ivana Nikolića od 11. do 13. listopada održana je druga na nadbiskupijskoj, a 17. na metropolijskoj razini Obiteljska škola Riječke nadbiskupije.

Predavačica na ovogodišnjoj Obiteljskoj školi bila je dr. s. Nela Gašpar, predstojnica Teologije u Rijeci koja je govorila o „Obiteljskim odnosima pred izazovima suvremene kulture“.

Obiteljsku školu otvorio je mons. Nikolić poželjevši dobrodošlicu obiteljima.

Obitelji je upoznao s programom Ureda za obitelj, spomenuvši Roditeljsku školu, duhovne obnove za obitelji, obiteljsko savjetovalište, pripreme za brak, grupne susrete i Obiteljsku školu kao jedan od programa. Pozvao je roditelje na radionice koje se održavaju posljednjeg ponedjeljka u mjesecu u vrtićima na Drenovi, „Mima“ na Pomeriju i „Zvjezdice mira“ i župi svetog Mateja na Viškovu te objasnio da je tema „Obiteljski odnosi pred izazovima suvremene kulture“ koja će biti obrađena kroz predavanja i radionice izabrana kao poveznica s ovogodišnjom pastoralnom godinom u Riječkoj nadbiskupiji posvećenoj kulturi pastorala i pastoralu kulture.

Osim obitelji, programu je nazočio i predsjednik Hrvatskog društva bračnih i obiteljskih savjetovatelja dr. vlč. Josip Bošnjaković koji je drugi dan Obiteljske škole predvodio euharistijsko slavlje.

Ovogodišnja Obiteljska škola obuhvatila je tri predavanja i tri radionice koje je vodila s. Nela Gašpar, a cilj ove teme bio je učiti kako kriza odraslih utječe na odgoj novih naraštaja u kontekstu suvremene kulture te usvojiti vještine za podršku roditeljstva. Za vrijeme predavanja i radionica bilo je organizirano čuvanje djece.

Obiteljska škola zaključena je euharistijskim slavljem koje je predvodio mons. Nikolić. „Iz nedjelje u nedjelju slušamo Božju Riječ koja nas uvijek nečemu uči. Božja Riječ nas polako odgaja za mnoge kvalitete i vrline našega ljudskoga i kršćanskoga života. U današnjem evanđelju imamo nešto što je bitno za naš ljudski i kršćanski život, a to je da budemo zahvalni. Isusu su se deset gubavaca obratila s jednom molitvom ‘Isuse, učitelju, smiluj nam se!’ Onda se dogodilo nešto što je vrlo bitno. Guba ih je izolirala iz društva i sada oni mole Isusa da im se smiluje. Isus im govori da se obrate svećenicima i dok su išli, oni su ozdravili od gube. Od ozdravljenih, samo se jedan vratio i zahvalio Isusu. To je jedna poruka koja ima svoje duboko utemeljenje i uči nas – biti zahvalni. Mi ne znamo zahvaljivati Bogu. Ne znamo ni jedni drugima reći ‘hvala’. Znamo li mi koje sve darove imamo? Jesmo li zahvalni za dar krštenja? Dar pričesti? Dar ispovijedi? Za dar sakramenta ženidbe dragi roditelji? Jeste li zahvalili za supruga ili suprugu? Koliko je važna ta riječ ‘hvala’. Isus nas danas potiče da za sve te darove koje nosimo u sebi znamo Bogu reći ‘hvala’. Isto tako, važno je i ljudima s kojima se susrećemo reći ‘hvala’, koji ulažu u sve da nama bude lijepo. Sve je to jedan način i jedna kvaliteta ljudskoga života, ali i kršćanskog – to govori koliko smo vjernici i koliko smo kršćani. Neka nas ova današnja riječ sve ohrabri da znamo svakodnevno reći ‘hvala’, ali ne zaboravimo i moliti, obratiti se Bogu. Mi ovdje u Crkvi radimo na tome da su u obitelji vrati molitva – ne mora biti duga molitva, ali neka bude od srca. Ako nije moguće da zajedno kao obitelj molite, onda barem vi supružnici. Nađite vremena za taj zajednički trenutak molitve i predanja. Zato dragi roditelji pokušajte naći vremena za molitvu jer svaki korak koji napravite je Bogu drag i vama će biti tako i zato molimo i danas na tu nakanu“, rekao je mons. Nikolić.