Budi dio naše mreže
Izbornik

Objavljen 26. broj glasila „Stopama pobijenih“

Široki Brijeg (IKA)

U izdanju Vicepostulature postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“ izišao je 26. broj glasila „Stopama pobijenih“.

Na prvim stranicama nalaze se, kao i obično vijesti, o radu Vicepostulature kroz proteklih pola godine. Među njima se ističu napis o XII. simpoziju Stopama pobijenih, događanja na Groblju mira i medijski odjeci rada Vicepostulature.

Rubrika Stratišta donosi svjedočenje o jugokomunističkom osvajanju Širokog Brijega 1945. U razgovoru s fra Andrijom Nikićem tih se dana sjeća Ljubo Milas.

Šesti nastavak Krvavih godina, pisca dr. Ive Sivrića, u rubrici Glas o mučeništvu govori o širokobriješkim profesorima i o biskupu Petru Čuli. Donesen je i Odlomak iz knjige Fratar – narodni neprijatelj fra Ratimira Kordića gdje on piše o smrti fra Slobodana Lončara.

Rubrika Glas o znakovima bilježi svjedočenje Ivane Mikulić. Molila se zagovoru širokobriških mučenika i zadobila milost.

Odjek u puku sadrži tekstove Zdravka Luburića i fra Miljenka Stojića. Na književan način progovorili su o pobijenim hercegovačkim franjevcima.

Rubrika Djela pobijenih donosi djelo fra Brune Adamčika Misa u čast blaženog Nikole Tavelića. U samostanskoj knjižnici u Mostaru pronađene su dionice alt, tenor i bas. Fra Ante Marić je tražio način da se upotpuni ovo glazbeno djelo te je širokobriješki gvardijan fra Ivan Marić s bogoslovima pretražio arhiv i pronašli su dionice soprana. Tako je ovo djelo upotpunjeno.

Fra Anđeo Zvizdović, djelo je dr. fra Lea Petrovića. Kao provincijala ubili su ga jugokomunisti, koje je do tada pomagao, u Mostaru 14. veljače 1945.

Novi broj glasila skupio je i nagrađene radove na Nagradnom natječaju iz 2020., za uzrast odrasli. Kao i obično, vrlo su zanimljivi i kvalitetni.

Povijesne pribilješke fra Gaudencija Ivančića u rubrici Povijesne okolnosti govore o prijenosu kostiju pobijenih fratara na Širokom Brijegu, o napadu na biskupa Petra Čulu u političkom listu Narodna Sloboda te o još mnogo zanimljivih događaja iz 1945. godine pa nadalje.

Niko Krišto u svom svjedočenju govori o fra Miji Čuiću i o lažnim optužbama protiv njega. Podnio je sve i ostao u trajnom sjećanju duvanjskog i šireg kraja.

Kristina Raguž razgovarala je s kustosom Hrvatske franjevačke kustodije Svete obitelji u SAD-u fra Jozom Grbešom. Fra Jozo se još kao mlad franjevac i svećenik odlučio za dušobrižničko djelovanje u Kustodiji. Učinio je to po uzoru na mnogu drugu svoju subraću. Svi oni pritom su se susretali s različitim znamenitim ličnostima te nam spomenuti razgovor prenosi i taj dio povijesti.

U rubrici Podlistak don Anto Orlovac piše kako su jugokomunisti nakon smrti kardinala Stepinca bili u dilemi gdje ga pokopati, da što manje ljudi posjećuje njegov grob pa su ga pokopali u zagrebačkoj katedrali. Na taj način, iako nisu imali tu namjeru, njegov je grob postao dostupan svima i svi su ga mogli posjećivati.

Glasilo je moguće pronaći u župnim crkvama i na kioscima u BiH, a može se i naručiti izravno od Vicepostulature preko podataka na portalu pobijeni.info. Vicepostulatura glasilo izdaje dvaput godišnje, a glavni i odgovorni urednik je vicepostulator fra Miljenko Stojić.