Budi dio naše mreže
Izbornik

Objavljen dokument „Služiti ranjenom svijetu“

Vatikan (IKA)

Svjetsko vijeće Crkava (WCC) i Papinsko vijeće za međureligijski dijalog (PCID) objavili su 27. kolovoza zajednički dokument „Služiti ranjenom svijetu u međureligijskoj solidarnosti: Kršćanski poziv na razmišljanje i djelovanje tijekom pandemije COVID-19“.

Svrha dokumenta je ohrabriti Crkve i kršćanske organizacije na promišljanje o važnosti međureligijske solidarnosti u svijetu ranjenom pandemijom virusa COVID-19. Također kršćanima nudi temelj za međureligijsku solidarnost koja može inspirirati i potvrditi poticaj služiti svijetu ne samo ranjenom virusom COVID-19, nego i brojim drugim stvarnostima, prenio je portal Nedjelja.ba.

Publikacija je dizajnirana i na način da bude korisna pripadnicima drugih religija, koji su već odgovorili na COVID-19 sličnim mislima utemeljenim na njihovim religijskom tradicijama.

Dokument prepoznaje trenutačni kontekst pandemije kao vrijeme za otkrivanje novih obrazaca solidarnosti za preispitivanje svijeta nakon virusa COVID-19. Sačinjen od pet dijelova, odražava prirodu solidarnosti koju podupire nada, te kršćanima nudi temelj za međureligijsku solidarnosti, nekoliko ključnih načela i preporuke kako promišljanje o solidarnosti prevesti u konkretno i vjerodostojno djelovanje.

Predsjednik Papinskog vijeća za međureligijski dijalog kardinal Miguel Ángel Ayuso Guixot posvijestio je kako su kršćansko služenje i solidarnosti u ranjenom svijetu dio njihova (WCC/PCID) programa djelovanja od prošle godine. „Pandemija COVID-19 gurnula je projekt u djelovanje kao pravodobni ekumenski i međureligijski odgovor. Pandemija je izložila ranjivost i krhkost našega svijeta, otkrivajući da naši odgovori moraju biti ponuđeni u inkluzivnoj solidarnosti, otvorenoj pripadnicima drugih vjerskih tradicija i ljudima dobre volje, te s obzirom na brigu za cijelu ljudsku obitelj“, poručio je kardinal Guixot.

Privremeni generalni tajnik Vijeća svjetskih Crkava prof. dr. vlč. Ioan Sauca naznačio je kako je međureligijski dijalog presudan za liječenje i brigu jednih za druge na globalnoj razini. „Pred COVID-19 pandemijom, ljudska se obitelj zajedno suočava s jedinstvenim pozivom zaštititi jedni druge, te ozdraviti naše zajednice. Međureligijski dijalog ne samo da pomaže razjasniti načela naše osobne vjere i našeg kršćanskog identiteta, nego otvara naše razumijevanje izazova i kreativnih rješenja koja drugi mogu imati“, naglasio je vlč. Sauca. Riječ je o posljednjem zajedničkom dokumentu kojeg su WCC i PCID objavili nakon knjige „Obrazovanje za mir u multireligijskom svijetu: Kršćanska perspektiva“, u svibnju 2019.