Budi dio naše mreže
Izbornik

Objavljen godišnjak župe Čvrljevo

Čvrljevo (IKA)

Izišao je novi broj godišnjaka „Pet zvonika“ koji objavljuje župa Imena Isusova – Čvrljevo, a glavni i odgovorni urednik je fra Ante Jurić Talaja.

List „Pet zvonika“ izlazi već osamnaestu godinu u prigodi Božića. Ove godine posebno je posvećen sv. Nikoli Taveliću i blaženom Alojziju Stepincu, a kad je riječ o životu Crkve u Hrvatskoj godišnjak donosi vijest o proglašenju Godine sv. Nikole Tavelića za Šibensku biskupiju, novost o imenovanju prof. dr. fra Marka Mrše provincijalom Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, koji je rodom iz Čvrljeva, izvješće o proslavi 50. obljetnice redovničkih zavjeta s. Tihoslave Božić-Šnikić također rodom iz Čvrljeva, članice Družbe sestara franjevki od Bezgrešne u Šibeniku, vijest o tradicionalnom posjetu bogoslova župi Čvrljevo na svetkovinu Imena Isusova, te izvješće o biskupskom pohodu župi Čvrljevo kao i osvrt šibenskog biskupa Tomislava Rogića na taj pastirski pohod.

List „Pet zvonika“ donosi niz zanimljivih tekstova vezanih za proslavu velikog broja blagdana (sv. Marka, sv. Jakova i sv. Filipa, sv. Ivana Krstitelja, sv. Jakova, starijeg, Velike Gospe, sv. Mihovila) koje ova prostrana župa slavi i štuje u svojim filijalnim crkvama (Divojevići, Kladnjice, Utore i Vinovo) te o zbivanjima u životu župe (krštenja, vjenčanja, smrt, hodočašće u Svetu zemlju…). U rubrici „Kroz povijest“ može se pročitati članak „Logori i stratište Gripe, Split, studeni, 1944. godine“, u kojemu su donesena imena stradalih-ubijenih na Gripama, iz sela Čvrljevo, Kladnjice i Vinovo Gornje. U rubrici „Iz kulture“ objavljene su pjesme fra Ante Jurića, don Ivana Čaglja, Mate Karadže, pučkog pjesnika Pere Matasa i drugih…, kao i zanimljiv tekst o „Desetom saboru ojkavice“, održanom u najmanjem selu Splitsko-dalmatinske županije Divojevići, te niz drugih zanimljivih priloga, kao „Ekocid, ubojstvo Zagore“, „Hoće li Zagora pokopati svoju ljepotu izgradnjom Centra za gospodarenje otpadom“ u Lećevici, odnosno na granici sela Kladnjice, Utore i Čvrljevo.

Ključne riječi:
Čvrljevo Pet zvonika