Budi dio naše mreže
Izbornik

Objavljen ljetni dvobroj kršćanske obiteljske revije Kana

Zagreb (IKA)

Iz tiska je 14. srpnja izišao novi broj Kane za srpanj i kolovoz.

Ljetni dvobroj Kane: Poticaj na promišljeno vodstvo nakon jedne od svjetskih kriza

 

Pandemija koronavirusa koja od nas traži da na neki način mijenjamo dosadašnji stil života, uz sve teškoće koje donosi ujedno je i poticaj da se uključimo i aktiviramo u „očuvanje zajedničkoga doma“. Upravo je na to pomalo proročki prije pet godina upozorio papa Franjo u svojoj enciklici Laudato si’.

Enciklika o brizi za zajednički dom koja je danas itekako aktualna i oko koje se sabralo i nekoliko tekstova u novom ljetnom dvobroju kršćanske obiteljske revije Kana. Stjepan Baloban spomenute enciklike dotaknuo se u svojoj kolumni, ovoga puta pod naslovom Socijalni nauk Crkve – sredstvo odgoja i obrazovanja za bolji svijet. Da se trenutno više nego ikada pokazuje važnim ponovno uzeti u ruke encikliku koju nam je papa Franjo dao kao alarmantan poziv na promjenu i upozorenje na moguće sveobuhvatne krize s kojima će se čovjek suočiti ističe i autorica Slađana Lovrić u tekstu Enciklika kao poticaj na konstruktivno i promišljeno vodstvo nakon jedne od svjetskih kriza. Brige za stvoreni svijet dotiče se i autor Đurica Pardon u tekstu vrlo intrigantnoga naslova Povjerenje Bogu, svojoj zemlji i čokoladni skakavci, baveći se zapravo temom hrane u Bibliji i danas, mudrošću uzgajanja, umijećem pripremanja, pouzdanja u svoju zemlju i Boga koji plodnost daje.

U ljetnom dvobroju Kane vrlo je upečatljiv i razgovor s dr. Peterom Kreeftom, autorom više od 90 knjiga od kojih je na hrvatski prevedeno tek nekoliko. Jedna od njih je knjiga Nepobačeni Sokrat koju je objavila Kršćanska sadašnjost. Za Kanu je komentirao Katoličku Crkvu u SAD-u, skandale sa spolnim zlostavljanjem, američku filozofiju teologije, ali i zašto je veliki ljubitelj Gospodara prstenova, kako se obratio s kalvinizma te što je najljepše od svega postojećega.

Čitajući Kanu na godišnjem odmoru ili usred gradske vreve, čitatelj će moći odabrati između tema o koronavirusu sa stajališta vjere (Josip Grbac, Pitanje sadašnjeg trenutka), duhovnih i teoloških tema, putopisa (Jordan), rubrika Liječnik i duša (o temi opraštanja), Odgoj za medije (o prepoznavanju lažnih vijesti), Ženska strana medalje (o tome ima li žena vremena za dokolicu), Političke teme te još mnoštvo sadržaja.

Ključne riječi:
Kana novi broj