Budi dio naše mreže
Izbornik

Objavljen ljetni dvobroj Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije

Đakovo (IKA/TU)

U jubilarnoj 150. godini izlaženja objavljen je ljetni dvobroj Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije 7-8/2022.

Novi dvobroj na 168 stranica donosi članke različite tematike, a odgovorni urednik izv. prof. dr. Boris Vulić u uvodniku promišlja o „Neutralnosti“. „Nema ništa bolje za osnaživanje očekivanog i moćnog od neutralnosti ljudi“, ističe između ostaloga.

U tematskom dijelu broja pišu: Anton Tamarut („Smisao koji me izabrao“), Drago Marković („O granicama između duhovnog vodstva i psihoterapije“), Pavao Madžarević („Phil Bosmans – Samo se srcem dobro živi. O stotoj obljetnici rođenja (1. srpnja 1922.) i desetoj obljetnici smrti (17. siječnja 2012.)), Ivan Zubac („Španjolska gripa – prva pandemija suvremenog svijeta (1918. – 1920.)), Josip Majdandžić („Katančić na Filozofskom fakultetu u Pešti“), Vinko Juzbašić (Svećenik Eduard Ovčarić (1884. – 1970.)) i Željko Čekolj („Stalni đakonat: austrijsko iskustvo i perspektive“).

„Svećenik nije potrošeni projekt“ piše u kolumni za svećenike Ivica Huljev. Zvonko Pažin nastavlja rubriku Iz riznice naših vlastitih obrednika i piše o „Ophodu na Markovo“. Propovijedi su priredili: Hrvoje Kalem, Ivan Lenić, Drago Marković, Petar Maskaljević, Đurica Pardon, Zvonko Pažin, Stjepan Radić, Davor Senjan, Krešimir Šaf i Stjepan Matezović. Pobožnost Velikoj Gospi osmislio je Josip Filipović, a glazbenu građu „Srećo svijeta“ i „Ustani Gospodine“ priredio je Dejan Bubalo.

U rubrici Bračno i obiteljsko savjetovalište Martina Šimunić piše o „Humoru – u službi zdravlja i istine o čovjeku“; a u Razgovoru s povodom pod naslovom „Kršćanski duh stvaralaštva udario je temelje razvoja moderne znanosti“ Luka Marošević razgovarao je s akademikom prof. dr. Stjepanom Damjanovićem.

„Sve ima svoj vrijeme“ piše u kolumni za vjeroučitelje Adrijana Lovrinčević, a Anselm Grün, uz prijevod Pavla Madžarevića, „U ritmu godine“ promišlja o „Srpnju – vremenu slobode i odmora“ i „Kolovozu – vremenu radosti i dokolice“. Ankica Landeka, Tihonija Zovko i Mario Kovač priredili su članak „Djelo Nasljeduj Krista Thomasa a Kempisa u knjižnom fondu Središnje nadbiskupijske i fakultetske knjižnice u Đakovu“, dok Dino Klem u rubrici Pogled u knjigu predstavlja izdanje Vladimira Dugalića i Martine s. Ane Begić „Dar i ranjenost. Kršćanski pogled na ljudsko tijelo pred izazovima antropološko dualizma i rodne ideologije“.

Informativni dio Vjesnika donosi Statut Svećeničkog doma Đakovačko-osječke nadbiskupije te vijest o blagoslovu kapele Uzašašća Gospodinova i posveti oltara istoga doma. Objavljeno je i izvješće o predstavljanju idejnoga rješenja zgrade katoličke osnovne škole u Slavonskom Brodu. Predstavljeni su novi doktori znanosti – vlč. Ivan Benaković i vlč. Davor Senjan te ovogodišnji mladomisnici.

Tekstom i fotografijom popraćeno je i održavanje 2. Teologijade u Đakovu, zatim Susret obitelji bogoslova i đakona, XX. Susret osoba s invaliditetom i članova njihovih obitelji Đakovačko-osječke nadbiskupije, posveta obnovljene filijalne crkve i novoga oltara u Antinu; obilježavanje 30. godina Caritasa župe Ivankovo, kao i svečana liturgija Prve večernje u đakovačkoj katedrali uoči Petrova, uz prezbitersko ređenje koje krasi omot broja, a na omotu je i vijest o proslavi 300. obljetnice izgradnje crkve u Topolju, kao i prilog Tomislava Ćurića i Drage Markovića o kaležu venecijanske radionice iz 17. stoljeća. Više informacija o Vjesniku Đakovačko-osječke nadbiskupije dostupno je na mrežnoj stranici vjesnik.djos.hr.