Budi dio naše mreže
Izbornik

Objavljen novi broj glasila HRK i KVRPP BiH „Vijesti“

Zagreb (IKA)

U središtu prvoga ovogodišnjega broja glasila Hrvatske redovničke konferencije i Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica BiH „Vijesti“ kako je već tradicionalno, je Dan posvećenog života.

Tim povodom „Vijesti“ omogućuju uvid u homiliju pape Franje, Poruku Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života te Poruku Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života i Hrvatske redovničke konferencije. Ove godine Dan posvećenog života u cijelom svijetu slavio se u okvirima koje je dopuštala aktualna epidemiološka situacija.

Na području Hrvatske okupljanje posvećenih osoba u većini je (nad)biskupijskih središta izostalo. Zajednička proslava Dana posvećenog života bila je u sljedećim (nad)biskupijama: Zagrebačkoj, Splitsko-makarskoj, Sisačkoj, Đakovačko-osječkoj i Bjelovarsko-križevačkoj. U Bosni i Hercegovini redovnice i redovnici zajednički su proslavili Dan posvećenog života u Banjolučkoj i Vrhbosanskoj nad/biskupiji dok je to okupljanje izostalo u hercegovačkim biskupijama.

Za prvi ovogodišnji broj „Vijesti“ uspjelo se prikupiti i obraditi statističke podatke o redovničkim zajednicama u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini. Kao i prethodnih godina, uočava se pad broja posvećenih osoba. Ipak, unatoč svim zastrašujućim prognozama i bojaznima epidemioloških stručnjaka, covid-19 nije uzeo velik broj života kako se naslućivalo da bi se moglo dogoditi.

Sljedeći prilog u „Vijestima“ su fotografije koje evidentiraju trenutke u kojima redovničke zajednice pomažu stradalima u potresu na području Siska i šire okolice. Nije trebalo proći mnogo vremena nakon potresa da redovnice i redovnici prepoznaju Banovinu kao svoje novo polje apostolata.

Od važnih obljetnica u kronici se izdvajaju dva srebrna jubileja: 25. obljetnica povratka samostana Egipat u Sarajevu koji pripada sestrama Služavkama Maloga Isusa kao i 25. obljetnica povratka Školskih sestara franjevki u Jajce i osnivanja redovničke kuće.

 

Ključne riječi:
Vijesti