Budi dio naše mreže
Izbornik

Objavljen program Papina susreta s mediteranskim biskupima u Bariju

Vatikan (IKA)

Katolički biskupi iz 20 zemalja koje imaju izlaz na Sredozemno more sudjelovat će od 19. do 23. veljače u Bariju na susretu razmišljanja i duhovnosti, naslovljenom „Mediteran, granica mira“, koji organizira Talijanska biskupska konferencija. Papa Franjo pridružit će se mediteranskim biskupima u svetištu svetog Nikole u nedjelju 23. veljače, i to će biti njegov drugi posjet Bariju, nakon ekumenskog susreta za mir u srpnju 2018. godine, prenio je Vatican News.

Svetoga Oca na početku će pozdraviti predsjednik Talijanske biskupske konferencije kardinal Gualtiero Bassetti, nakon čega su predviđeni govori predsjednika Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića i apostolskog upravitelja Latinskog jeruzalemskog patrijarhata nadbiskupa Pierbattiste Pizzaballe.

Govor će održati i papa Franjo, a riječ zahvale Svetom Ocu uputit će predsjednik Regionalne biskupske konferencije Sjeverne Afrike nadbiskup Alžira Paul Jacques Marie Desfarges. Papa će potom odati počast relikvijama svetog Nikole te pozdraviti dominikansku zajednicu koja upravlja svetištem. Nakon toga će pozdraviti vjernike okupljene pred bazilikom te će automobilom otići prema Corso Vittorio Emanuele II., gdje će u 10.45 sati predvoditi euharistijsko slavlje. Nakon mise predviđena je molitva Anđeoskoga pozdravljenja i podnevni nagovor te polazak prema Rimu u 12.30 sati, navodi se u programu koji je 21. siječnja objavio Tiskovni ured Svete Stolice.

Kako je istaknuo kardinal Bassetti, taj će se susret održati u posebno dramatičnom trenutku, kada su pojedine državne strukture razbijene, a neke se suočavaju s vrlo jakim napetostima. Na nekoliko mjesta u Sredozemlju rat je rezultat kratkovidnih i sebičnih odluka, u kojima se nazire nova kolonijalna logika velikih svjetskih sila. Kao Crkva namjeravamo pružiti svjedočanstvo zajedništva koje se ne predaje pred situacijama nasilja i nepravednim društvenim strukturama, rekao je kardinal te, komentirajući službeni program Papinog posjeta Bariju, izrazio zahvalnost Svetom Ocu na daru njegove prisutnosti. Njegova riječ i učiteljstvo uporišna su točka onima koji žele i čeznu za mirom na Mediteranu, izjavio je predsjednik Talijanske biskupske konferencije, a prenijela Agencija SIR.