Budi dio naše mreže
Izbornik

Objavljen zbornik „Demografija - Iseljavanje - Migracije“

Zagreb (IKA)

Ovih je dana objavljena knjiga - zbornik „Demografija - Iseljavanje - Migracije“ sa Šestog hrvatskog socijalnog tjedna, koji se održao 22. i 23. listopada 2021. u Zagrebu, izvijestio je Tiskovni ured HBK.

Izdavač zbornika je Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve, a suizdavač i izvršni nakladnik je Kršćanska sadašnjost. Uredili su ga Stjepan Baloban, Gordan Črpić, Dubravka Petrović Štefanac i Zvonimir Ancić. Na 494 stranice iscrpno je u riječi i slici prikazan tijek Šestoga hrvatskoga socijalnog tjedna koji je zbog pandemije bolesti Covida-19 morao biti održan u hibridnom obliku, dijelom uživo u prostorima Hrvatske biskupske konferencije, a dijelom na daljinu putem platforme Zoom.

Rad Šestoga hrvatskoga socijalnog tjedna odvijao se u plenarnim predavanjima i panelima. Predavačice i predavači, poznati hrvatski demografi kao i drugi hrvatski stručnjaci za pitanja demografije, iseljavanja, useljavanja i migracija, iznijeli su u osam plenarnih predavanja kao i u devet predavanja u panelima, brojne informacije kao i kritičke prosudbe te moguća rješenja.

U zborniku je objavljeno ukupno 25 radova u kojima je, između ostaloga, upozoreno na porazne činjenice demografske krize u Hrvatskoj, nezaustavljivi trend iseljavanja kao i suvremene migracijske tokove. Istaknuta je važnost donošenja održivih demografskih politika koje će se kontinuirano provoditi bez obzira na to koja je opcija na vlasti. Uz to dani su snažni poticaji da se treba poraditi na sustavnom povratku hrvatskih iseljenika.

Poseban je naglasak stavljen na crkveno viđenje spomenutih izazova kao i na konkretne mogućnosti doprinosa Crkve u suočavanju s njima. Iznova je naglašena važnost obitelji koju je, kako je rečeno, potrebno nanovo staviti u središte nacionalnih interesa i prioriteta napose u smislu rješavanja stambenog pitanja i socijalnih ulaganja u tu najvažniju stanicu društva. Kako se ne bi ukazivalo samo na probleme u Zborniku su prikazani i primjeri dobre prakse koji mogu biti nadahnuće za daljnja promišljanja i konstruktivna djelovanja.

Monografija donosi deklaraciju Tjedna, koja je nakon održavanja Šestoga hrvatskoga tjedna bila komentirana u civilnim i crkvenim medijima u Hrvatskoj, kao i pozdravne govore s početka, zaključne i završne riječi te homiliju izrečenu na svečanoj euharistiji kojom je Tjedan završen. Uz to u zborniku se nalazi i izvješće s konferencije za novinare na kojoj je ovaj događaj najavljen kao i prikaz sudionika Tjedna.

Zbornik-monografija o Šestom hrvatskom socijalnom tjednu može se nabaviti u knjižarama Nakladničke kuće Kršćanska sadašnjost. Promocija te knjige-zbornika planira se održati u listopadu 2023. u Zagrebu, izvijestio je Tiskovni ured HBK.