Budi dio naše mreže
Izbornik

Objavljena knjiga fra Stipe Kljajića „Smutnje po Mateju“

Zagreb (IKA)

U izdanju Kršćanske sadašnjosti objavljena je knjiga „Smutnje po Mateju“ izv. prof. dr. fra Stipe Kljajića, koja donosi izbor evanđeoskih ulomaka koji pred čitatelje nerijetko stavljaju određeni interpretacijski problem ili dilemu i čije razumijevanje zahtijeva pažljivo tumačenje, priopćili su 2. svibnja 2024. iz KS-a.

Je li Isus znao sve dok je kao čovjek zemljom hodio? Je li Matejevo pravo ime bilo Matej ili Levi? Što znači biti „siromašni duhom“? Zar je „svadbeno ruho“ toliko važno da zbog njega možemo izgubiti raj? Što znači da se moramo čuvati „farizejskog i saducejskog kvasca“? Je li Isus imao braću i sestre? U čemu se sastoji „znak Jonin“? To su samo neka od pitanja na koja autor, nudi argumentirane i egzegetski potkrijepljene odgovore kao poznavatelj Evanđelja po Mateju i vodič kroz njegove tekstove, napose one koji mogu „smutiti“, odnosno zbuniti čitatelja.

Autor čitatelja vraća na evanđeoski tekst i po potrebi briše s njega patinu prašine da bi se ponovno otkrilo lice Učitelja, da bi se probudila uspavana savjest vjernika te da bi do njih ponovno dopro Kristov poziv da zajedno s njime, i jedni s drugima, budu neumorni i beskompromisni graditelji nebeskoga kraljevstva.

Fra Stipo knjigu započinje s tekstovima o Isusovu rođenju, pa preko onih o njegovu javnom djelovanju sve do muke, smrti i uskrsnuća ukazuje na eventualne nejasnoće u izvornom grčkom tekstu, objašnjava kontekst u kojem pojedine tvrdnje valja razumjeti te upozorava na opasnost brzopletog zaključivanja. Tumači tekstove od kojih su mnogi poznati, što ga međutim ne priječi da iznese nešto novo, neočekivano, što potiče na razmišljanje.

Pritom uči kako čitati biblijski tekst i upućuje na to koliko je važno tekstu postaviti prava pitanja, ona istinski važna koja neće samo zadovoljiti znatiželju, nego izazvati na mijenu i na nasljedovanje Krista.

„Čitajući ovu knjigu, otkrit ćete, korak po korak, neka možda manje poznata Kristova lica. Autor nas poziva promišljati nad pojedinim Isusovim tvrdnjama, izjavama i zahtjevima koji često zvuče radikalno, ili – kako sam na jednom mjestu kaže – brutalno“, poručuju iz KS-a.

Knjiga Smutnje po Mateju dostupna je u knjižarama i mrežnoj knjižari Kršćanske sadašnjosti.