Budi dio naše mreže
Izbornik

Objavljena knjiga o Gospi od Anđela u Karinu

Split (IKA)

U izdanju Biblioteke Ravnokotarski Cvit, dr. fra Stipe Nimac priredio je novu knjigu pod naslovom „Blaženko Juračić, Gospi od Anđela u Karinu“.

Nakon urednikove riječi o religioznom, nacionalnom i kulturnom značenju Franjevačkoga samostana Svete Marije u Karinu, slijedi zbirka marijanske duhovne glazbe u čast Svete Marije koja se u Karinu časti kao Gospa od Anđela.

Na tekst pjesme Gospi od Anđela, koju je napisao svećenik Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Mirko Filipović, skladatelj Blaženko Juračić, prof. na Umjetničkoj Akademiji u Splitu, skladao je četiri izvorne inačice ove pjesme: 1) za sopran ili tenor solo uz orguljsku pratnju; 2) za mezzosopran solo, ženski ili muški zbor uz orguljsku pratnju; 3) za ženski ili muški zbor uz orguljsku pratnju i 4) za mješoviti zbor uz orguljsku pratnju. Osim toga prof. Juračić skladao je i dvije inačice srednjovjekovne marijanske antifone Rajska kruno, rajska slavo: 1) za sopran uz klavirsku pratnju i 2) verziju za ženski ili muški zbor uz klavirsku pratnju. Nakon životopisa skladatelja Juračića i tekstopisca fra Mirka, urednik je, kao Prilog, priredio tekst štovanja Svete Marije Bogorodice u smjernicama Katoličke Crkve.

Knjiga je tiskana u tvrdom uvezu, format A4, i ima 68 str.

Ključne riječi:
Gospa od Anđela karin knjiga