Budi dio naše mreže
Izbornik

Objavljena „Nova crkvena pjesmarica“ u izdanju Kršćanske sadašnjosti

Zagreb (IKA)

Kršćanska sadašnjost priopćila je 7. lipnja 2024. da je objavila 2. izdanje djela „Nova crkvena pjesmarica“, namijenjeno puku koje je priredio Institut za crkvenu glazbu Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

U obzir za izbor došle su popijevke koje su nastale na tekstove obnovljenog bogoslužja, hrvatske pučke popijevke i napjevi pod koje je bilo moguće potpisati tekstove obnovljenog bogoslužja. Izbor je, dakle, obuhvatio dosadašnje i novonastale popijevke koje su prikladne za bogoslužje, koje puk u cjelini može dobro otpjevati i koje se uklapaju u slijed glazbenog stvaralaštva hrvatskog naroda, priopćili su iz KS-a.

Prvo izdanje Nove crkvene pjesmarice objavljeno je 1974. godine, nakon liturgijske obnove Drugog vatikanskog sabora, te nastoji slijediti njegova načela i upute. Koncilska liturgijska obnova posvećuje mnogo brige liturgijskoj glazbi. Konstitucija o svetoj liturgiji sadrži o njoj čitavo poglavlje, u kojem iznosi njezina temeljna načela, a više pokoncilskih dokumenata ta načela pobliže tumači.

Pjesmarica donosi sve što je u hrvatskoj liturgijsko-glazbenoj baštini pronađeno vrijednim i prikladnim da ostvari one ciljeve, koje obnovljeno bogoslužje očekuje od pjevanja. Donosi izbor ulaznih, darovnih i pričesnih pjesama te pripjevnih psalama za cijelu liturgijsku godinu, a može se nabaviti u svim knjižarama i mrežnoj knjižari Kršćanske sadašnjosti.