Budi dio naše mreže
Izbornik

Don Edvard Punda i Ana Jeličić objavili knjigu o komunikacijskim vještinama

Zagreb (IKA)

Doc. dr. don Edvard Punda i doc. dr. Ana Jeličić objavili su novu knjigu Snaga riječi. Komunikološka i fundamentalno-teološka studija i komunikacijske vještine u praksi u izdanju izdavačke kuće Crkva u svijetu.

Knjiga je nastala kao plod višegodišnjih predavanja kolegija Komunikologija (A. Jeličić) i Propovjedništvo (E. Punda) koje autori predaju na raznim učilištima i u sklopu različitih studijskih programa. Suradnja autora posebno se ostvaruje na Pastoralnoj godini koju organizira Splitsko-makarska nadbiskupija za svećeničke kandidate kao neposredna priprava za svećeničku službu.

Knjiga u tri poglavlja promišlja o snazi riječi i o važnosti komunikacije uopće. Prvi dio knjige, pluriperspektivni pristup komunikaciji, donosi povijesni pregled razvoja ljudske komunikacije. Tu se pokazuje kako je Crkva u razvoju komunikacije i komunikacijskih sredstava prepoznala mogućnost i izazov za učinkovitije vršenje vlastitog poslanja naviještanja Riječi. U drugom dijelu knjige u središte dolazi Riječ, pisana velikom slovom. Kršćanska religija počiva na snazi Riječi/riječi. Tu je nadasve riječ o Isusu Kristu – Logosu – Riječi po kojoj je sve stvoreno. Snaga riječi na poseban se način očituje i u riječi propovijedanja. Stoga je drugi dio knjige – teologija propovijedanja – posvećen promišljanju o toj važnoj dimenziji života i poslanja Crkve. Budući da se od riječi traži djelotvornost, smislenost i svrhovitost, treći dio knjige posvećen je komunikacijskim vještinama i tehnikama da bi se olakšala i usmjerila komunikacija u odabranim situacijama.

Knjigu su recenzirali prof. dr. sc. fra Anđelko Domazet, doc. dr. sc. don Krunoslav Novak i dr. sc. don Ivan Lovrić. Knjiga se može nabaviti u Verbumovim knjižarama kao i u mrežnoj knjižari Verbum.

Doc. dr. Edvard Punda (1979.) svećenik je Splitsko-makarske nadbiskupije od 2004. Predaje predmete iz fundamentalne i dogmatske teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Doktorirao je 2011. na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu na temu La fede in Teresa d’Avila – Vjera kod Terezije Avilske. Duhovnik Centralnog bogoslovnog sjemeništa (2011. – 2017.) i ravnatelj Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu (2017. – 2021). Od 2021. župnik je Župe sv. Petra apostola i dekan Konkatedralnog dekanata u Splitu.

Doc. dr. Ana Jeličić (1981.) doktorirala je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a prethodno je završila poslijediplomski studij iz društvenih komunikacija i filozofije komunikacija na Filozofskom fakultetu Papinskog sveučilišta Gregoriana u Rimu. Zaposlena je na Sveučilištu u Splitu na Sveučilišnom odjelu za forenzične znanosti gdje predaje kolegije iz (bio)etike, komunikologije i medija te kao vanjska suradnica na Katoličkom bogoslovom fakultetu i drugim sastavnicama Sveučilišta u Splitu. U Tiskovnom uredu Splitsko-makarske nadbiskupije radila je od 2009. do 2012. kao urednica televizijske emisije.