Budi dio naše mreže
Izbornik

Objavljena poruka pape Franje povodom 38. biskupijskog Svjetskog dana mladih

Vatikan (IKA)

Papa Franjo objavio je u utorak, 14. studenog poruku uoči 38. biskupijskog Svjetskog dana mladih koji će se slaviti 26. studenoga 2023., prenosi Vatican News.

U poruci pod naslovom „Radovati se u nadi“ papa Franjo poručuje da kršćanska nada nije „laki optimizam“, već sigurno znanje da je Bog prisutan među nama, te predlaže strategije za održavanje i dijeljenje te pozitivnosti u mračnim vremenima.

Beznađe

„Radovati se u nadi“, tema poruke pape Franje za Svjetski dan mladih, citat je iz Poslanice Rimljanima sv. Pavla. Osvrćući se na svečeve riječi, Papa naglašava kako je mladost vrijeme puno nade i snova, potaknuto lijepim stvarima koje obogaćuju živote: sjaj Božjeg stvaranja, odnosi s prijateljima i voljenima.

No, napominje Papa, živimo u kriznom, ratnom razdoblju, kada se za mnoge ljude, uključujući i mlade, čini da nema nade. Mnogi se, kazao je, osjećaju kao da su u mračnom zatvoru, do kojeg ne može doprijeti sunčeva svjetlost.

U takvim situacijama papa Franjo potiče: Kako možemo doživjeti radost i nadu o kojima govori sv. Pavao? Kada razmišljamo o ljudskim tragedijama, posebno o patnji nevinih, i mi možemo ponoviti neke od psalama i pitati Gospodina: Zašto?

Putevi prema nadi

Papa Franjo također predlaže dva načina za održavanje kršćanske nade u tako teškim vremenima.

Prvi od njih jest prepoznati da nada nije proizvod ljudskih napora, planova ili vještina. Ono je, naprotiv, rođeno iz susreta s Kristom. Kršćanska radost dolazi od samoga Boga, od naše spoznaje njegove ljubavi prema nama. Kršćanska nada, objašnjava Papa, nije laki optimizam: to je sigurnost, ukorijenjena u ljubavi i vjeri, da nas Bog nikada ne napušta te ostaje vjeran svom obećanju.

Druga metoda za održavanje nade usred patnje, ističe rimski biskup, jest prepoznati da i mi također možemo biti dio Božjeg odgovora na problem. Stvoreni od njega na njegovu sliku i priliku, i mi možemo biti znakovi njegove ljubavi, koja rađa radost i nadu čak i u situacijama koje se čine beznadnim, rekao je papa Franjo.

​Nada raste kada se dijeli

Primivši tu radost i nadu, dodaje Sveti Otac, ne možemo to zadržati za sebe.

Njegujte iskru koja je zapaljena u vama, pozvao je mlade, ali je u isto vrijeme dijelite. Shvatit ćete da raste dijeljenjem! Kršćansku nadu ne možemo zadržati za sebe, poput toplog osjećaja, jer ona je namijenjena svima. Ostanite blizu svojih prijatelja koji se možda izvana smiješe, ali iznutra plaču zbog nedostatka nade. Ne dopustite da vas zarazi ravnodušnost i individualizam, apelira.

„Kršćanska nada namijenjena je svima!“, zaključuje kazao papa Franjo, a prenosi Vatican News.

Ključne riječi:
papa Franjo Svjetski dan mladih