Budi dio naše mreže
Izbornik

Objavljena tema Svjetskog dana selilaca i izbjeglica 2024.

Vatikan (IKA)

Dikasterij za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja objavio je temu 110. Svjetskog dana selilaca i izbjeglica koji će se obilježiti u nedjelju 29. rujna 2024. godine, a tema je „Bog hoda sa svojim narodom“, prenosi Vatican News.

Dikasterij je u priopćenju za javnost istaknuo da će se navedena poruka usredotočiti na putujuću dimenziju Crkve, s posebnim osvrtom na braću i sestre migrante, koji predstavljaju „suvremenu ikonu Crkve u pokretu“.

„To je put kojim treba ići na sinodalni način, nadilazeći sve prijetnje i prepreke, kako bismo zajedno došli do naše domovine“, piše u priopćenju. Tijekom putovanja, gdje god se ljudi nađu, bitno je prepoznati prisutnost Boga koji hoda sa svojim narodom, osiguravajući im vodstvo i zaštitu na svakom koraku. „Ipak, jednako je bitno prepoznati prisutnost Gospodina, u svakom migrantu koji kuca na vrata našeg srca i nudi priliku za susret“, navedeno je.

110. godina obilježavanja Svjetskog dana

Svjetski dan migranata i izbjeglica obilježava se svake godine posljednje nedjelje u mjesecu rujnu.

Prvi put je obilježen 1914. godine te predstavlja dan kada se katolici diljem svijeta potiču na sjećanje i molitvu za one koji su raseljeni zbog posljedica sukoba, progona i ekonomskih poteškoća.

Povodom tog događaja, Dikasterij za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja provest će komunikacijsku kampanju s ciljem promicanja dubljeg razumijevanja ovogodišnje teme putem videa, informativnih materijala i teoloških promišljanja, prenosi Vatican News.