Budi dio naše mreže
Izbornik

Objavljene pjevane Litanije sv. Ante

Šibenik (Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića )

Samostan sv. Frane u Šibeniku i ansambl Kolbe iz Zagreba objavili su pjevane Litanije sv. Antuna Padovanskog povodom obilježavanja 800. obljetnice njegovoga prvog javnog nastupa, objavilo je Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića.

Sveti Ante je 1222. godine u Forliju u Italiji, kao tada potpuno nepoznati svećenik iz Portugala, započeo sa spontanim nastupom bez unaprijed pripremljenog govora te zaintrigirao mnoge svojim poznavanjem Svetog pisma i svojom elokventnošću. „Ta ljubav i poveznica traju do dana današnjega, a proširila se po cijelome svijetu. Od prvoga litanijskoga zaziva koji glasi: ‚Sveti Ante Padovanski’ koji sveca smješta u njegovu Padovu, pa sve do posljednjega koji se širi daleko izvan granica ovoga grada: ‚Sveti Ante, sveče čitavoga svijeta’, sv. Antu slavimo kao sveca i prijatelja svih ljudi. On je taj koji nas dovodi k Isusu i sakramentalno obnavlja i krijepi. On je prijatelj čovjeka, osobito obespravljenih i siromašnih, nemoćnih i bolesnih. Zato se ta veza između malenih i sv. Ante lako prepoznaje i uspostavlja”, piše u objavi.

Iako je nepoznat datum nastanka Litanija sv. Ante, vjernici se tom svecu u zagovor utječu od pamtivijeka. Prema poznatim podacima moguće je da je prvi koji je službeno ozakonio formu Litanija sv. Ante bio sv. Bonaventura. Prilikom prve rekognicije tijela sv. Ante nakon njegove smrti, uočio je njegov neraspadnut jezik te je uskliknuo: „O, jeziče blagoslovljeni, koji si uvijek blagoslivljao Gospodina, i druge si blagoslivljati učio. Sad je očito kakve te zasluge uzvisiše pred Bogom.“ Nakon toga, vjernici su dodavali svoja iskustva duhovne povezanosti sa sv. Antom te su tako nastale litanije njemu u čast.

Nadahnuta talijanskom melodijom Litanija svih svetih, vokalne aranžmane priredila je Matea Bardun, a instrumentalne Iva Bardun. Glazbeni producent je Branko Bardun. Zazive litanija pjeva gvardijan šibenskog samostana i rektor svetišta fra Ivan Bradarić, a odgovore pjevaju članovi ansambla Kolbe Petra Rigo, Matej Benčić, te Sanja, Matea, Maks i Branko Bardun.

Također, u pripremi je i videospot u produkciji Samostana sv. Frane koji je nositelj projekta, piše na stranici Hrvatskog nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića na kojoj se litanije mogu poslušati.