Budi dio naše mreže
Izbornik

Objavljeni posljednji zapisi biskupa Mile Bogovića

Gospić (IKA)

Iz tiska je izišla autobiografska knjiga „Ljudi i događaji na mom životnom putu – Autobiografske crtice“ nedavno preminuloga umirovljenog gospićko-senjskog biskupa Mile Bogovića, objavio je Glas Koncila 18. travnja.

Knjiga je izišla u izdanju Državnog arhiva u Gospiću i Gospićko-senjske biskupije. Otisnuta je baš na dan biskupova sprovoda, 22. prosinca 2020.

To je posljednja od 18 knjiga koje je biskup Bogović napisao tijekom svoga svećeničkoga i znanstvenog djelovanja.

Knjiga je strukturirana kao kronološki slijed bilježaka o biskupovom životu, bez opširnijih obrada događaja i osoba te refleksija o njima. Ipak, ona je dragocjeno svjedočanstvo o biskupovoj vizionarskoj osobnosti i bogatom životnom iskustvu te nastanku njegovih projekata povijesnoga značaja za Crvku i društvo kao što su uspostava Gospićko-senjske biskupije i izgradnja Crkve hrvatskih mučenika na Udbini.

Navedene su i neostvarene ideje o mogućem povijesnom izlasku iz teških ideoloških i duhovnih blokada u življenju hrvatskoga naroda produhovljavanjem na ideji mučeništva za vjeru i dom (Svehrvatski grob, Hrvatski križni put).

Na 364 stranice nižu se biskupove uspomene o djetinjstvu (rođen 1939. u Slunju), školovanju u rodnom kraju, na Bogosloviji u Pazinu, Zagrebu i doktorskom studiju crkvene povijesti na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu. Slijedi svećenička služba u župama i na dužnostima u Riječkoj nadbiskupiji, čuvara sakralne baštine u Senju i dragocjena iskustva u raznim ulogama u Domovinskom ratu te podizanju iz pepela crkvi u Lici nakon njega.

Više od trećine knjige su fotografije iz biskupove osobne zbirke i kazalo imena. Knjigu je uredio Bruno Lončarić, a tiskala Og grafika iz Ogulina.