Budi dio naše mreže
Izbornik

Objavljeno englesko izdanje knjige povjesničara dr. Hrvoja Mandića o hercegovačkim fratrima u ratu

Zagreb (IKA)

Englesko izdanje knjige povjesničara Hrvoja Mandića „Hercegovačka franjevačka provincija u Drugom svjetskom ratu i poraću“ (Herzegovinian Franciscan Province during and after the Second World War) objavila je zagrebačka nakladna kuća Despot infinitus, izvijestila je 11. travnja Hina.

Recenzent knjige britanski povjesničar Robin Harris ocijenio je da autor Mandić nudi analizu temeljenu na dubokom i opsežnom istraživanju tijekom niza godina kroz svu dostupnu dokumentaciju i druge iskaze.

Knjiga je, smatra, od iznimne važnosti za okolnosti ubojstva franjevaca na Širokom Brijegu u veljači 1945. godine. Ona razotkriva propagandu koja se naknadno usredotočila na ove i druge slične epizode, a koja se još uvijek ponavlja kao da je činjenica u zapadnoj historiografiji, napomenuo je Harris.

Naglasio je da autor istražuje mnogo više od samih događaja. Stavlja ih u širi kontekst – kako djelovanja hercegovačkih franjevaca u razdoblju Drugog svjetskog rata, tako i ciljeva partizanske/komunističke partije na tim prostorima te borbe s Katoličkom crkvom, istaknuo je recenzent. Riječ je, smatra, o velikom doprinosu ne samo povijesti franjevaca i povijesti Bosne i Hercegovine, nego i povijesti Hrvata kao naroda.

Knjiga je proširena doktorska disertacija, a hrvatsko izdanje objavljeno je 2021. godine. Nakladnik napominje da u hrvatskoj historiografiji do te knjige nikad nije objavljena cjelovita sinteza o Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji u Drugome svjetskome ratu i poraću, iako je posebice u BiH kvalitetno postavljen istraživački temelj, iskoristiv za proučavanje povijesti Hercegovačke franjevačke provincije u razdoblju od 1941. do 1945. godine.

Knjiga od 317 stranica podijeljena je na 20 poglavlja, a na engleski su je preveli Anđelka Raguž i Duško Čondić. Recenzenti knjige su spomenuti dr. sc. Robin Harris, dr. sc. Mario Jareb i dr. sc. Miroslav Akmadža.

Hrvoje Mandić rođen je 1987. u Mostaru. Na Fakultetu hrvatskih studija doktorirao je 2020. o temi „Hercegovačka franjevačka provincija u Drugom svjetskom ratu i poraću“. Zaposlen je u Središnjem uredu za digitalizaciju Sveučilišta u Zagrebu.