Budi dio naše mreže
Izbornik

Objavljeno talijansko izdanje Papine knjige o Božićnim jaslicama

Vatikan (IKA)

Knjiga pape Franje o Božićnim jaslicama objavljena je 21. studenog 2023. na talijanskom jeziku, pod naslovom „Il mio Presepe. Vi racconto i personaggi del Natale“, u suizdanju izdavačkih kuća Piemme i Libreria Editrice Vaticana (LEV), izvijestio je Vatican News.

Knjiga je nedavno objavljena na francuskom, engleskom i portugalskom jeziku. Talijansko izdanje knjige sadrži do sada neobjavljen uvod te niz tekstova, razmišljanja, govora i homilija koje je Sveti Otac tijekom svog pontifikata posvetio jaslicama i likovima koji se u njima nalaze.

Jaslice sv. Franje

Papa čitatelje uvodi u knjigu pričom o jaslicama iz Greccia. „Dvaput sam posjetio Greccio. Prvi put, kako bih vidio mjesto gdje je sveti Franjo Asiški postavio prve jaslice, nešto što je obilježilo i moje djetinjstvo: u kući mojih roditelja u Buenos Airesu znak Božića nikada nije izostao, čak i prije drvca“, napisao je Papa. Naveo je kako se drugi put vratio u Greccio kako bi potpisao Apostolsko pismo Admirabile signum o smislu i značaju današnjih jaslica. „U oba slučaja sam osjetio posebnu emociju koja proizlazi iz špilje“, napisao je Papa te naglasio ljepotu srednjovjekovne freske u špilji koju je umjetnik postavio tako da paralelno prikazuje noći Betlehema i Greccia. Papa je napisao kako ga je snaga tog prizora nagnala da zaroni u kršćansko otajstvo koje se „voli skrivati“ ​​u onome što je beskrajno malo.

Istaknuo je da je Kristovo utjelovljenje „srce“ Božje objave, iako se zaboravlja da je otkrivanje toliko diskretno, da može proći nezapaženo. „Malenost je put do susreta s Bogom“, naglasio je Papa i prisjetio se epitafa na grobu sv. Ignacija Lojolskog „Non coerceri a maximo, sed contineri a minimo divinum est“ (Ne ograničiti se najvećim, a biti u najmanjem – božansko je). Obrazložio je da se ne treba bojati „velikih stvari“, već da treba hoditi naprijed i voditi računa o „malim stvarima“. „Čuvanje duha jaslica postaje zdravo poniranje u Božju prisutnost koja se očituje u malim, ponekad trivijalnim i ponavljajućim, svakodnevnim stvarima“, napisao je Papa i podsjetio kako su pastiri u malenosti prepoznali lice Božje. „Ljudski smo svi skloni tražiti veličinu, ali dar je doista znati kako je pronaći: pronaći veličinu u malenosti koju Bog toliko voli“, zaključio je Papa.

Dva znaka božićne noći

Papa se u uvodu knjige prisjetio i susreta s mladima iz pokrajine Reti, održanog u siječnju 2016. godine. Govorio im je o dva znaka božićne noći koja vode k prepoznavanju Isusa. Kao prvi znak Papa je naveo nebo koje je puno zvijezda, među kojima se ističe jedna zvijezda: ona koja je nagnala magove da napuste svoje domove i krenu na put u nepoznato. „Isto se događa i u našim životima: u određenom trenutku neka posebna ‘zvijezda’ poziva nas da donesemo odluku, da napravimo izbor, da započnemo putovanje. Moramo silno moliti Boga da nam pokaže onu zvijezdu koja nas vuče prema nečemu višem od naših navika“, napisao je Papa i dodao da ta zvijezda vodi do kontemplacije Isusa, djeteta koje je rođeno u Betlehemu i koje želi puninu ljudske sreće.

Kao drugi znak božićne noći Papa je naveo Božju malenost. Naveo je kako u toj noći nema znakova moći, samodostatnosti ili ponosa te istaknuo kako se vječni Bog umanjio na bespomoćno, krotko, ponizno ljudsko biće da bi mogao stajati uz čovjeka, a ne iznad i daleko od njega, izvijestio je Vatican News.