Budi dio naše mreže
Izbornik

Objavljeno treće izdanje knjižice „Smisao ženidbenoga života“

Varaždin (IKA)

Nakladnička kuća Tonimir iz Varaždinskih Toplica tiskala je novo, treće izdanje knjižice biskupa Ratka Perića „Smisao ženidbenoga života“.

Knjižica od 40 stranica plod je razgovora sa zaručnicima, mladencima i supružnicima koji su dočekali srebrni, zlatni ili dijamantni pir. Donosi niz praktičnih savjeta kako da bračno zajedništvo bude produhovljeno i plodno. Svima razumljivo štivo, prikladno je u pripremi za ženidbu i za obnovu smisla supružničkoga suputništva. Autor uvodno tumači bračne pojmove: zaruke/vjeridba/prosidba/prstenovanje, vjerenik/zaručnik, vjerenica/zaručnica, vjernost, ženik/mladoženja, nevjesta/mlada, mladenci, muž, žena, brak, obitelj, ženidba, udaja, vjenčanje, sakrament, svadba, naravni zakon. Jednostavnim riječima objašnjava učenje Katoličke Crkve o jednobračnosti i nerazrješivosti ženidbe. Opisuje zašto je brak Božja ustanova, svetinja i sveto otajstvo; u čemu se sastoji tajna molitve i tajna začeća; kada i zašto udomiti i posvojiti dijete. Prikazuje razliku između rastave supružnika i rastave braka (razvoda). Izlaže što su ništavost braka, pavlovska i petrovska povlastica te zaključuje: „Brak jest rizik, kao što je rizik svako zvanje, ali isplati se u njega ući. Samo ne bilo s kim. I kod izbora bračnoga druga vrijedi što krojači i stolari znaju reći: Tri put mjeri, jednom reži!“

U digitalnom obliku dostupna je ovdje.

Podrijetlom iz Rotimlje kod Stoca, biskup Ratko Perić na svijet je došao u ratnom progonstvu 2. veljače 1944. u Tuku, župa Rovišće, pokraj Bjelovara, i to kao šesto dijete svojih roditelja. Gimnaziju i filozofiju završio je u Zagrebu, a teologiju u Rimu, gdje je 1969. zaređen za đakona. Za prezbitera Trebinjsko-mrkanske biskupije zaređen je u Prisoju kraj Tomislavgrada također 1969., a za biskupa posvećen u Neumu 1992. U Rimu je magistrirao o Stepincu i doktorirao o poteškoćama naviještanja Evanđelja u svijetu koji u praksi odbacuje Boga. Bio je župnik u Trebinju i rektor Papinskoga hrvatskoga zavoda svetoga Jeronima u Rimu. Predavao je na učilištima u Dubrovniku, Sarajevu, Rimu, Zagrebu i Mostaru. Od 1993. do 2020. bio je mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj Trebinjsko-mrkanske biskupije. Živi u Svećeničkom domu u Mostaru i objavljuje na portalu katoličkih teologa Vjera i djela.