Budi dio naše mreže
Izbornik

Obljetnica posvete župne crkve Sv. Ivana Pavla II.

Donji Lapac (IKA)

Na treću obljetnicu posvete župne crkve Sv. Ivana Pavla II. u Donjem Lapcu u utorak 8. listopada misu je predvodio župnik Klanca, Aleksinice i Donjeg Pazarišta vlč. Petar Šporčić u zajedništvu s mjesnim župnikom vlč. Dinom Rupčićem.

Na početku mise župnik Rupčić podsjetio je sve prisutne na događaj iz 2016. kada je gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić posvetio župnu crkvu Sv. Ivana Pavla II. i oltar u koji su ugrađene moći svetog Pape.

U svojoj propovijedi vlč. Šporčić istaknuo je: „Bože, posvetitelju i gospodaru svoje Crkve. Danas ti vjerni narod zauvijek posvećuje ovu kuću molitve: da u njoj tebe pobožno štuje, tvojom se riječju izgrađuje, tvojim otajstvima hrani (…) Ova kuća odražava otajstvo Crkve. Tako je zborio biskup gospićko-senjski mons. Zdenko Križić kada je posvećivao ovu crkvu. U njoj se već tri godine sabire ’sveti puk’, narod stečen da naviješta silna djela Onoga koji ih je iz tame pozvao k divnomu svjetlu svojemu. Što znači slaviti dan posvete crkve? To je zapravo slavlje samoga Isusa Krista koji je glava Crkve, a mi njegovi udovi. To je slavlje njegove otajstvene nazočnosti među nama.”

Ovim zahvalnim slavljem koje smo započeli znakom križa i kajanjem za naše grijehe i propuste, mi smo očitovali dvije stvari: Najprije da smo po Kristu i njegovu križu otkupljeni, te po sakramentu krštenja postali njegova svojina. Ne našom zaslugom, nego njegovom milošću i darežljivim srcem.”

Zatim se vlč. Petar osvrnuo na liturgijska čitanja iz Knjige proroka Malahije koji opominje i kori svoje sunarodnjake kao što je i Isus korio pismoznance i farizeje. Istaknuo je da je Malahija posjedovao iskrenu revnost za Božje stvari. „I danas smo nam je potreban jedan Malahije koji će nas opominjati, buditi iz naše usnulosti i pokretati za ispravne stvari. Isto tako je činio i Isus kojega uvijek, čitajući Evanđelje, nalazimo kao blagog i milosrdnog, koji sve prašta, liječi i spašava. Isus uvijek ima milosrđa i za carinike, za žene grešnice i sve zalutale, ali jedno od njih traži – da se obrate i ne griješe više. Farizeji i pismoznanci nisu bili spremni na to. Bili su slijepe vođe, licemjeri, otrovna bića što druge izopačuju. Ovo evanđelje pokazuje kakva duhovna nakaza čovjek može postati, ali nas upozorava da i sami ne bude takvima.”

Spominjući se svetog Pape vlč. Šporčić rekao je:

I kada nas je sveti Ivan Pavao II., vaš zaštitnik, u jubileju pozvao da krenemo putem svetosti, onda je protumačio kako to znači da je ’besmisleno zadovoljiti se životnom prosječnošću i živjeti pod znakom površne religioznosti’.

„Ova crkva posvećena je zato da svatko od nas može osjetiti njegovu blizinu i primiti Božji blagoslov. Ona je sveto mjesto i nepresušno vrelo nadahnuća. Neka danas svaki stanovnik i vjernik osjeti blagodat Božjega milosnog pohoda na ovom svetom mjestu u kojem se okupljamo kao obitelj oko oltara Gospodnjega”, zaključio je svoju propovijed vlč. Petar Šporčić.