Budi dio naše mreže
Izbornik

Obljetnica rođenja sluge Božjega fra Placida Cortesea

Cres (IKA)

U sklopu dvogodišnjeg školskog projekta „Budući creski sveci“ učenici OŠ Frane Petrića, njihove učiteljice, ali i drugi župljani, u subotu 7. ožujka obilježili su 113. obljetnicu rođenja sluge Božjega fra Placida Cortesea, franjevca konventualca rodom iz Cresa, kojeg su gestapovci mučili do smrti 1945. godine zbog toga što je pomagao mnogima koje je progonio nacistički režim. 

Program pod nazivom „Graditelj svetosti“ započeo je ispred rodne kuće fra Placida u Ulici kapetana Nikole Draže gdje su učenici Tina Kučica i Jakov Nedić pročitali isječak iz pisma sestri Nini u kojem fra Placido govori o svom rođenju, djetinjstvu i roditeljima. Nakon kratkog nagovora o svetosti ljudskog života koji je održao gvardijan samostana sv. Frane fra Vitomir Glavaš, svi su se u procesiji uputili prema župnoj crkvi Svete Marije Velike u kojoj je kršten fra Placido Cortese.

Tu su učenici Dorotea Hrženjak i Luka Vunduk pročitali još dva isječka iz pisma sestri Nini, a župnik don Marijan Kosić tumačio je što se zapravo događa na krštenju i koje milosti primaju krštenici. Na izlazu iz župne crkve svima su podijeljene svijeće kako bi ih položili ispred nove slike fra Placida u crkvi Sv. Frane. 

Posljednja dva isječka iz pisma sestri Nini pročitali su učenici Lara Toić i Matko Cunjak, a svi zajedno izmolili su molitvu za proglašenje blaženim fra Placida. Susret je zaključen misom koju je predvodio fra Vito, a pjevanje je predvodio zbor crkve Sv. Frane „Fra Placido Cortese“. U propovijedi je fra Vito naglasio poruku iz evanđelja „Ljubi svoje neprijatelje“ koja se izvanredno poklapa s jednim dijelom života fra Placida.

„Isus poziva svoje učenike da na mržnju odgovaraju ljubavlju. Vjerujem da je to u potpunosti ispunio i fra Placido te je tako uistinu postao Isusov učenik. Fra Placido nije žalio svoga života da bi spasio drugoga, za njega je svatko bio nevjerojatno vrijedan, bez obzira na sve opasnosti, on je uspio isplesti mrežu dobrote, posijao je klicu dobrote koja je rasla“, rekao je fra Vito i naglasio da su sveci ljudi iz naroda, sa zemlje, nisu sišli s neba. Okupljenima u franjevačkoj crkvi poručio je da su svi pozvani na svetost, kako je često govorio fra Placido.

U nastavku propovijedi fra Vito usporedio je fra Placida sa sv. Stjepanom,  prvim mučenikom koji je molio za one koji su ga kamenovali. „I fra Placido je molio za svoje mučitelje, spremno trpeći sve muke bez trunke mržnje prema tim ljudima“, zaključio je fra Vito.

Cilj programa koji je osmislila vjeroučiteljica Dubravka Buničić je bio upoznati početak životnog puta fra Placida i njegovu povezanost s Cresom, popularizirati njegov život, te potaknuti na molitvu i zagovor fra Placidu, ali i moliti za njegovo proglašenje blaženim.