Budi dio naše mreže
Izbornik

U Splitu obilježena obljetnica stradanja herojskog grada Vukovara

Split (IKA )

Na 27. obljetnicu pada Vukovara, u dostojanstvenom okupljanju, Koloni sjećanja i ponosa, pobožnoj molitvi, ulicama grada Splita koje su resili zapaljeni lampaši, u nedjelju 18. studenoga prošlo je više tisuća ljudi, kroz najdužu Vukovarsku ulicu u Splitu, obilježavajući Dan sjećanja na nevine žrtve i hrabre branitelje grada heroja Vukovara.

Dan ranije, pod sloganom „I u mom gradu Vukovar svijetli“, stotine građana palilo je svijeće iz pijeteta prema palim za slobodu Vukovara i molilo se na početku Vukovarske ulice, kod skulpture Dječaka s luminom. Don Matko Džaja uputio je molitvu u kojoj se sjetio svih hrabrih Vukovaraca koji su položili svoje živote, najvrjednije što su mogli dati za slobodu Hrvatske. Na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara u splitskoj konkatedralnoj župnoj crkvi Sv. Petra misu je predvodio dr. don Josip Dukić, profesor crkvene povijesti na Katoličkome bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Koncelebrirao je domaći župnik, kanonik mr. don. Radojko Vidović. Za vrijeme mise u 18 sati i 11 minuta kada su počela zvoniti zvona za Vukovar, svi su u crkvi u tišini ustali i u molitvi se prisjetili stradalog grada.

Don Josip se u propovijedi prisjetio stradanja hrvatskog naroda u ratovima 20. stoljeća. Podsjetio je na zaboravljene vojnike iz Prvoga svjetskog rata, na stradanja u Drugome svjetskom ratu i poraću. Istaknuo je kako je Drugi svjetski rat za Hrvate bio i bratoubilački rat. Osobitu pažnju propovjednik je usmjerio na stradanja u Domovinskom ratu, te se upitao o smislu ratovanja i što je to u čovjeku što ga tjera u ratove. Don Josip je na kraju pozvao sve vjernike da ne zaborave ljude stradale u ratovima bez obzira na kojim stranama oni bili, i da im imena urežu na spomen ploče.

Ključne riječi:
dr. Josip Dukić Split Vukovar