Budi dio naše mreže
Izbornik

Obnovimo vjersko i kulturno središte Plehan

Plehan (IKA)

U sklopu projekta „Obnovimo vjersko i kulturno središte Plehan“, u Bosanskoj Posavini, da ponovno zasja onako kako je to bilo prije ratnih razaranja, na Mladu nedjelju 10. ožujka, koja je ujedno bila prva korizmena nedjelja slavljena je misa u novoj župnoj crkvi Sv. Marka na Plehanu, na kojoj su pjevala petorica bogoslova Franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda iz Zagreba: fra David Sedlar, fra Marko Bagarić, fra Marko Ćosić, fra Matija Korčanin i fra Mislav Lukačević.

Uz gvardijana fra Antu Tomasa koji je predvodio misno slavlje, koncelebrirao je samostanski vikar fra Franjo Dalibor Stjepanović. Bio je to susret radosti kako za mlade franjevce, od kojih su većina prvi put na Plehanu, tako i za malo stado povratnika za koje gvardijan Tomas uvijek naglašava da su apostoli mira i dobra. Gvardijan Tomas zahvalio je provincijalu fra Iliji Vrdoljaku i odgojitelju bogoslova fra Krunoslavu Kocijanu što su prepoznali poziv i poslanje franjevaca u tom dijelu Bosanske Posavine i poslali svoje bogoslove. Ustvrdio je da je i sama prisutnost mladih franjevaca veliko ohrabrenje i podrška kako malom stadu povratnika tako i trojici franjevaca koji djeluju u plehanskoj župi. Posvjestivši da je cijeli taj kraj Bosanske Posavine kontaminiran zlom pozvao je okupljene i svoje župljane raseljene diljem svijeta da naprave zavjet da će na svoj Plehan doći barem Mladom nedjeljom na misu te tako svojim dolaskom i molitvom pomoći obnovi plehanske župe, u kojoj je prije Domovinskog rata živjelo 8.120 Hrvata katolika, a danas ih je tek devedesetak i to uglavnom starijih i nemoćnih.

Na kraju mise bio je blagoslov s Presvetim Oltarskim Sakramentom. Stotinjak vjernika, od kojih su mnogi na Plehan došli upravo zbog Mlade nedjelje i Blagoslova s Presvetim, među kojima i slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara druženje je nastavilo uz okrijepu ispred samostana.

Na polasku s Plehana, bogoslovi su posjetili i povratničku župu sv. Franje Asiškog u Žeravcu.