Budi dio naše mreže
Izbornik

Obred preminuća sv. Franje u Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Kloštar-Ivaniću

Kloštar-Ivanić (IKA)

Uoči svetkovine sv. Franje u Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Kloštar-Ivaniću u utorak 3. listopada 2023. slavljena je euharistija na početku koje su franjevci u zajedništvu s redovnicama, članovima Franjevačkog svjetovnog reda i Franjevačke mladeži te svim okupljenim župljanima održali Obred preminuća sv. Franje.

Kroz izvješća o svečevoj smrti, biblijske tekstove koje je i sam tražio da mu se čitaju te antifona u kojima se traži njegov nebeski zagovor i blagoslov svi prisutni mogli su se suživjeti sa snagom Božjeg djelovanja u siromašnom i poniznom serafskom svetcu.

Posebnost ovog slavlja očitovala se u jedinstvenom crkvenom zajedništvu koje se upriličilo za vrijeme i nakon euharistijskoga slavlja. Naime, na teritoriju Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Kloštar-Ivaniću žive roditelji ili braća i sestre dvanaest redovnika/redovnica i duhovnih zvanja koji su još u početnoj formaciji. Tako se ta euharistija prikazala za mir i ustrajnost njihovog duhovnog poziva te za sve žive i pokojne iz njihovih obitelji. Nakon samog obreda predslavitelj župnik i gvardijan fra Robert Ćibarić naveo je njihova imena i službe: fra Slavko Milić, gvardijan u Slavonskom Brodu, fra Darko Grmača, dušobrižnik u Beču, fra Ratko Radišić, predsjednik Međubiskupijskoga prizivnog suda u Zagrebu, vlč. Ante Pavlović, duhovnik u bogosloviji Zagrebačke nadbiskupije, s. Nada Pavlović, franjevka od Bezgrešne u Zagrebu na Pantovčaku, s. Berta Puškarić, školska sestra franjevka na službi u Kloštar-Ivaniću, s. Snježana Pavlović, iz Družbe školskih sestara franjevki, predstojnica u Kloštar-Ivaniću, s. Željka Dramac, provincijalka Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina školskih sestara franjevki, s. Brigita Pavić iz Družbe služavki Kristovih na službi u Grazu, s. Nikolina Pejić, iz Družbe školskih sestara franjevki na službi u Beču, s. Marta Antonija Borić, novakinja Karmela Božanskog Srca Isusova u Hrvatskom Leskovcu te Marko Kruljac, postulant Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i metoda u Rovinju.

Kako je sv. Franjo posebno stavio na srce svakom franjevcu da je obitelj jednog brata i njegova obitelj, na taj se način željela iskazati podrška, molitva i zajedništvo koje na poseban način zaslužuju braća, sestre i roditelji duhovnih zvanja. Nakon euharistije upriličeno je druženje uz bratski stol za sve prisutne te je i na taj način iskazano zajedništvo jedne Crkve okupljene oko Krista i njegovog poniznog sluge sv. Franje.