Budi dio naše mreže
Izbornik

Obredi Velikoga petka u Srijemskoj Mitrovici

Srijemska Mitrovica (IKA/TU)

Obrede Velikoga petka, 7. travnja u katedrali sv. Dimitrija u Srijemskoj Mitrovici predvodio je srijemski biskup Đuro Gašparović.

Koncelebrirali su biskup koadjutor Srijemske biskupije Fabijan Svalina, kancelar Srijemske biskupije vlč. Tomislav Lasić te katedralni župnik vlč. Eduard Španović.

Obredi su započeli u 19 sati. Muku Gospodina našega Isusa Krista po Ivanu, uz župnika Španovića, pjevao je katedralni zbor „Sveta Cecilija“ pod ravnanjem s. Cecilije Tomkić.

Biskup Gašparović je u homiliji stavio naglasak na ljubav koju nam je Krist pokazao smrću na križu, a koje se sjećamo na Veliki petak. „Križ je postao simbol naše vjere, podsjećajući nas na Isusovu žrtvu i to za nas, za naše spasenje ali ne smijemo zaboraviti da je to također i poziv našoj osobnoj promjeni i našoj preobrazbi“, rekao je srijemski biskup.

Podsjetio je vjernike kako na Veliki petak treba moliti za milost za vlastito obraćenje. „Danas smo pozvani da slijedimo Isusov primjer ljubavi i služenja drugima, a posebno onima koji su nam potrebni. Molimo da nam Bog pomogne da slijedimo njegov primjer, da i mi pokazujemo ljubav i razumijevanje prema drugima, da budemo milosrdni i da budemo svjedoci Božje ljubavi u svijetu“, kazao je mons. Đuro Gašparović.

Po završetku Službe riječi, čuvari Kristovog groba donijeli su do oltara veliki križ s corpusom u ljudskoj veličini. Podizali su križ dok je župnik pjevao „Evo drvo križa“ . Potom su pristupili vjernici pokloniti se križu dok je zbor pjevao napjev „Puče moj“. Kada je klanjanje križu dovršeno, čuvari su ga postavili ispred oltarnog prostora, gdje će ostati do subote.

Župnik je po završetku obreda otvorio Kristov grob, nakon čega su biskupi te kancelar ostali u molitvi. Od tog trenutka čuvari su preuzeli čuvanje groba tijekom noći u kojoj su vjernici dolazili obavljati osobne pobožnosti. Kapela Kristovog groba otvara se u subotu ujutro. Čuvari će nastaviti čuvati stražu, a vjernici će moći doći i pomoliti se tijekom dana.