Budi dio naše mreže
Izbornik

Obredom preminuća počela svetkovina sv. Franje Asiškoga

Slavonski Brod (IKA)

Obredom preminuća sv. Franje Asiškoga slavljenim u utorak 3. listopada 2023. navečer u franjevačkim zajednicama diljem domovine, počela je proslava svetkovine utemeljitelja triju franjevačkih redova.

Obred preminuća slavljen je i u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu. Uz braću franjevce prvoga reda, članove Franjevačkoga svjetovnog reda i ostale vjernike misu i obred predvodio je gvardijan fra Slavko Milić.

U homiliji je promišljao o Franjinoj svetosti života i njegovom apostolskom poslanju u Crkvi.

„Franjo je bio poslan i darovan Crkvi i svijetu da u snazi Duha Svetoga posluži obnovi vjere i pravog kršćanskog duha. To je i ostvario primjerom svoga života i gorljivim propovijedanjem svojim riječima“, naglasio je, potkrijepivši to svime što je svetac učinio za svoga života slijedeći potpuno i u svemu trag Gospodinov.

„U liku sv. Franje prepoznajemo primjer i poruku za suvremenu obnovu Crkve i svijeta u vjeri i ljubavi prema našem Spasitelju. U pismu vjernicima sv. Franjo i nama poručuje da revno obdržavamo Božje zapovijedi, da Boga ljubimo iznad svega, dajemo mu dužnu hvalu. Kao zajednica vjernika dok poštujemo svetinje svoje vjere, Crkve, dok ljubimo Gospodina iznad svega, želimo prema svim ljudima pokazati i ostvarivati onu miroljubivost i čovjekoljublje o kojemu govori Evanđelje, a koje je na izvanredan način posvjedočio sv. Franjo…“, poručio je uz ostalo fra Slavko.

Zaključio je da tim evanđeoskim i franjevačkim duhom treba biti obilježeno svako djelovanje, da ono uvijek i svugdje nosi onaj pečat koji je postao obilježje cijelog Franjina života i djelovanja te je pozvao sabrane da svima donose mir i dobro.

Obred preminuća sv. Franje je spomen na posljednje trenutke ovozemaljskoga života serafskoga oca. Prema izvještaju životopisca, moli se Psalam 142 (Iz svega glasa vapijem Gospodinu) koji je svetac prije smrti zapjevao, naviješta se Evanđelje po Ivanu od mjesta gdje počinje: Bijaše pred blagdan Pashe (13, 1) koje je tražio da mu se pročita te se čita Okružnica brata Ilije o preminuću sv. Franje. Obred završava molitvama, Očenašem i blagoslovom.