Budi dio naše mreže
Izbornik

Očitovanje o šteti na zapaljenoj kapelici Srca Isusova u Brezju

Brezje (IKA)

U tijeku je obnova kapelice Srca Isusova u Brezju koju su 29. srpnja 2020. zapalila dva počinitelja protiv kojih se vodi kazneni postupak, objavljeno je 11. veljače 2021. na mrežnoj stranici župe Sveti Juraj na Bregu.

Dvojica počinitelja su po prethodnom dogovoru zapalila kapelicu uzrokovavši štetu procijenjenu na iznos od 130 318.63 kuna. Kazneni postupak vodi se pred Općinskim sudom u Čakovcu.

U međuvremenu, jedan od počinitelja sklopio je sa Župom izvansudsku nagodbu temeljem koje se obvezao platiti, a potom je i platio, polovinu navedenog iznosa počinjene štete. S drugim počiniteljem pregovori oko načina naknade štete su u tijeku. Sklopljene nagodbe o načinu naknade počinjene štete ne oslobađaju počinitelje kaznene odgovornosti, međutim ubrzavaju postupak obeštećenja oštećenika.

Radovi, od kojih su neki izvedeni, a neke je tek potrebno izvesti kako bi se kapelica dovela u stanje u kakvom je bila prije požara, obuhvaćaju: grubo i fino unutarnje žbukanje, (visina oko 120 cm kapele), elektrostrojarske radove, keramičarske radove, izradu i postavu čeličnog postolja, mehanike, automatike, elektrifikacije i montaže zvona, te ličilačke radove.

Nabrojeni radovi biti će financirani iz sredstava pribavljenih naknadom štete od počinitelja koji je nadoknadio svoj dio imovinske štete.

Nadalje, izvedeno je postavljanje PVC stolarije i žbukanje unutrašnjosti kapele, na što su utrošena sredstva dobivena od Općine Sveti Juraj na Bregu u iznosu od 16 664.03 kune.

Radovi za koje trenutno nisu osigurana sredstva, a koji će biti naknadno izvedeni ovisno o iznosu i vremenu naplaćene štete od drugog počinitelja su: konzervatorsko-restauratorski radovi na liturgijskim predmetima, nabava liturgijskog ruha, namještaj i preostali trošak elektrifikacije zvona.

S kapelice je 9. veljače, nakon više od pola godine, ponovno zazvonilo zvono.