Budi dio naše mreže
Izbornik

„Odgovornost za život i roditeljstvo u demografskoj obnovi Hrvatske“

Dubrovnik (IKA)

Predavanje uz Međunarodni dan ljudskih prava „Odgovornost za život i roditeljstvo u demografskoj obnovi Hrvatske“ održala je u četvrtak, 8. prosinca u dvorani Ivana Pavla II. u Dubrovniku Danijela de Micheli Vitturi, liječnica specijalistica obiteljske medicine i logoterapeutkinja.

Na početku Đurđica Popović, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, obitelj i branitelje Dubrovačko-neretvanske županije koji je organizirao susret, pozdravila je sve okupljene posebice predstavnike škola i udruga kojima je namijenjeno predavanje. Podsjetila je na značenje Međunarodnog dana ljudskih prava koji se obilježava svake godine 10. prosinca te na odredbe Ustava RH koji propisuju jednakost građana pred zakonom. Najavila je predavačicu koja, uz ostalo, godinama aktivno djeluje pri Hrvatskom katoličkom liječničkom društvu kao i pri Obiteljskom savjetovalištu Splitsko-makarske nadbiskupije te redovito surađuje s Radio Marijom.

Predavačica de Micheli Vitturi prisjetila se ranijih dolazaka u Dubrovnik i dobre suradnje s don Stankom Lasićem kao i raznih susreta obitelji u drugim mjestima Hrvatske, a i šire. Podijelila je s okupljenim iskustva naglašavajući kako je obitelj osnovna stanica društva koju treba štititi.

Predstavila je zatim Povelju Europske unije o temeljnih ljudskim pravima (2000. godine) koja nabraja pedesetak ljudskih prava te izdvojila neka koja se posebice tiču teme predavanja. U predavanju dotaknula se tema poput odgovornosti, smisla, ljubavi, savjesti, prirodnog kretanja stanovništva, nataliteta, fertiliteta, fekonditeta, biološke rodnosti, gospodarsko-društvenih čimbenika, osobnih psiholoških čimbenika, odgovornog roditeljstva, zdravlja, zaštite ljudskog života od začeće do prirodne smrti, prirodnog planiranja obitelji i drugih.

Rezimirala je i rezultate posljednjeg popisa stanovništva za Dubrovačko-neretvansku županiju koji govore da je ova južna hrvatska županija u posljednjih deset godina izgubila šest tisuća stanovnika, što je opet nešto malo bolje u odnosu na cjelokupnu situaciju u Hrvatskoj. Govoreći o važnosti demografske obnove navela je misli poznatih hrvatskih demografa Anđelka Akrapa i Stjepana Šterca naglasivši potrebu općehrvatskog konsenzusa.

De Micheli Vitturi je podsjetila kako se nedavno rodio osmomilijunti stanovnik zemlje, ali da projekcije demografa govore da iza polovice 21. stoljeća neće biti toliki opći porast stanovništva. Potaknula je sve na promišljanje o odgovornosti, kako osobnoj tako i cijelog društva.