Budi dio naše mreže
Izbornik

Odnos nadbiskupa Kuharića prema Caritasu Zagrebačke nadbiskupije

Zagreb (IKA)

Predavanje „Nadbiskup Franjo Kuharić i Caritas Zagrebačke nadbiskupije“ ravnateljica nadbiskupijskog Caritasa s. Jelena Lončar održala je u sklopu dvodnevnoga znanstveno-teološkog simpozija „Život i djelo kardinala Franje Kuharića“ u subotu 2. srpnja u Nadbiskupijskome pastoralnom institutu u Zagrebu.

Ravnateljica Caritasa prikazala je odnos kardinala Franje Kuharića prema Caritasu Zagrebačke nadbiskupije i njegovu podršku toj važnoj nadbiskupijskoj ustanovi čije je djelovanje potvrđivalo i potvrđuje postojanje Crkve za druge. Svesrdnom podrškom nastojanjima Caritasa kardinal Kuharić je očitovao i svoj „odnos prema drugima, obilježenima raznim životnim potrebama, siromaštvom, napuštenošću, onima koji se nalaze na periferijama da bi im se donijelo svjetlo Evanđelja“.

Na kraju izlaganja s. Jelena zaključila je kako je „odnos kardinala Franje Kuharića prema Caritasu Zagrebačke nadbiskupije bio odnos brižnog oca prepuna ljubavi, strpljenja, razumijevanja i podrške za svakog čovjeka u potrebi. (…) Zahvaljujući takvom odnosu pastira prema Caritasu, zagrebački Caritas je ispisao i još uvijek piše povijest ljubavi, koja ustrajno odgovara na evanđeoski poticaj: ‘Što god učiniste jednom od ove moje najmanje braće, meni učiniste!’ (Mt 25, 45)“, navodi se u izvješću Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.