Budi dio naše mreže
Izbornik

Odobren novi sinodalni program XVI. redovite opće skupštine Sinode biskupa

Vatikan (IKA)

Kako je objavio Tiskovni ured Svete Stolice u svom biltenu za 21. svibnja, papa Franjo je 24. travnja odobrio novi sinodalni program za XVI. redovitu generalnu skupštinu Sinode biskupa. U početku se nadalo da će Sinoda Za sinodalnu crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje započeti u mjesecu listopadu 2022., no generalno tajništvo Sinode biskupa predložilo je novu metodu za put prema Sinodi, prenosi mrežni portal Katoličkog tjednika - Nedjelja.


Ovaj put sastoji se od tri faze, između listopada 2021. i listopada 2023., dijecezanske i kontinentalne faze koje će oživjeti dva različita Instrumentum Laborisa i konačne faze na razini univerzalne Crkve.

Kako je papa Franjo naznačio 2015. prilikom 50. obljetnice ustanove Sinode biskupa – ona je dinamična točka konvergencije koja poziva na uzajamno osluškivanje Duha Svetoga na svim razinama života Crkve. „Artikulacija različitih faza sinodalnog procesa pomoći će istinskom slušanju Božjeg naroda kako bi se osiguralo sudjelovanje svih u sinodalnom procesu. To nije samo događaj, već i proces koji uključuje sinergiju Božjeg naroda, Biskupskog kolegija i Rimskog biskupa, svakog prema njegovoj odgovarajućoj funkciji“, naznačio je Papa, objavio je Tiskovni ured Svete Stolice u svom biltenu za 21. svibnja, a prenosi mrežni portal Katoličkog tjednika – Nedjelja.

Cjelokupni sinodalni program može se pogledati ovdje.