Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan 23. susret Prijatelja Maloga Isusa u Štitaru

Štitar (IKA)

Godišnji 23. susret Prijatelja Maloga Isusa sarajevske provincije Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije, održan je u subotu 1. listopada u župnoj crkvi Sv. Mateja u Štitaru. Susret pod geslom: „Obitelj pod okriljem Djeteta Isusa“, okupio je oko 120 članova te laičke udruge kao pridruženih članova Služavki Maloga Isusa.

Program je po dolasku u župnu crkvu u Štitaru započeo blagoslovom hodočasnika i pobožnošću Djetetu Isusu. U ulaznoj procesiji prije mise uz župnika su sa upaljenim svijećama oni najmlađi Prijatelja Maloga Isusa došli do povijesnih jaslica, koje su za tu prigodu donesene iz stare štitarske crkve i položene do oltara.

Nakon što su do jaslica položili 12 upaljenih svijeća u čast 12 godina Isusova djelovanja i jednu svijeću za sve pokojne članove Prijatelja Maloga Isusa slijedilo je misno slavlje koje je predvodio domaći župnik Pavao Madžarević.

Pozdravnu riječ na početku mise je uputila s. M. Anđelina Perić vrhovna savjetnica Prijatelja Maloga Isusa.

Kako je Crkva toga dana slavila blagdan sv. Male Terezije od Djeteta Isusa, župnik Madžarević u prigodnoj je homiliji povezao geslo toga susreta „Obitelj pod okriljem Djeteta Isusa“, sa životom sv. Male Terezije, njezinim zdravim i dobrim odgojem u svojoj obitelji, koja je također proglašena svetim, o tome kako je odlučila u srcu Crkve biti ljubav te je postala naučiteljicom Crkve te sa životom nadbiskupa Stadlera, njegovih duhovnih kćeri Služavki Maloga Isusa i članova Prijatelja Maloga Isusa.

„Bog je odgajatelj svoga naroda, ako se ne odgajamo naslonjeni na Boga, krivo se odgajamo“, upozorio je propovjednik naglasivši kako je u odgoju važno poštivati i živjeti po Božjim zapovijedima, jer Bog uvijek ima u vidu i pojedinca i zajednicu.

„Obiteljima se pridaje osobito značenje. Čitava se povijest Božjeg naroda odnosi na obitelj. Upravo je obitelj u teško vrijeme pozvana iznova si posvjestiti da Bog može i hoće kroz nju i preko nje odgajateljski djelovati, a roditelji su pozvani preuzeti svoju odgovornost – roditeljsku zadaću“, rekao je uz ostalo župnik Madžarević.

Govoreći o sv. Maloj Tereziji koja je s 15 godina stupila u Karmel s odlukom ‘Hoću ljubiti Isusa kako ga nitko nikada nije ljubio’ pojasnio je kako je bila odvažna, hrabra, živahna, vesela, bezuvjetno voljna služiti Bogu. Naglasio je kako je ta mala svetica koja je živjela tek 24 godine htjela biti dijete – pred Bogom otvorena, slobodna pristupačna priznati da sve očekuje od Boga bez pridržaja, živjela je radikalno, cjelovito, imala zadivljujuću svijest o poslanju…

Ustvrdio je da je slično živio i nadbiskup Stadler osnivač Služavki Maloga Isusa.

„Danas ćemo molitvi za Stadlera da ga Crkva prepozna što prije pa da i on poput sv. Male Terezije s neba djeluje na Bosnu i sve krajeve svijeta, jer je bio velik čudotvorac. Svetost se sastoji u spremnosti srca koje nam daje postati malen i ponizan u Božjim rukama znajući za vlastitu slabost potpuno se pouzdati u očinsku dobrotu. To je poruka i program za svako vrijeme, za svakoga tko svoj kršćanski živog uzima ozbiljno.“, istaknuo je župnik.

Na kraju je poručio: „Bog odgajatelj, Božja riječ koja nam to stavlja na srce, Mala Terezija koja je shvatila svoju ulogu i zadaću, njezina obitelj Martin kao uzor obitelji koja odgaja u duhu kršćanske vjere, nadbiskup Stadler koji se potpuno predao Malome Isusu i stavio pod njegovu zaštitu družbu Služavki Maloga Isusa, pa onda družba Prijatelja Maloga Isusa, sve je to Mala Terezija shvatila s 13 godina, shvatio je nadbiskup Stadler provodeći puno vremena pred jaslicama.

Sve to možemo i mi danas shvatiti kao hodočasnici, zato ćemo pred jaslicama tražiti pomoć i zaštitu jer nadbiskup Stadler nam je ostavio onu poznatu rečenicu ’Ovako se htjede roditi Onaj koji hoće da ga ljube, a ne da ga se boje‘. Dijete najbolje razumije i shvaća i uvijek će Božansko Dijete pronaći put i način da nam na krilu svoje majke Marije Pomoćnice bude sigurnost i zaštita“.

Uz prigodne darove na kraju mise zahvalu župniku na poticajnim riječima, njemu i župljanima na gostoprimstvu uputila je s. M. Kristina Adžamić, pročelnica društva Prijatelja Maloga Isusa.

Zajedno su potom molili molitvu za proglašenje blaženim sluge Božjega Josipa Sadlera.

Drugi dio programa nastavljen je nakon ručka, koji su domaći pripremili za sve sudionike susreta. Okupljenim članovima Prijatelja Maloga Isusa oko jaslica župnik Mađarević održao je prigodnu meditativnu molitvu na temu Isusova rođenja, a potom su obnovili svoja obećanja i stavili se pod zaštitu Djeteta Isusa.

Bio je to doista susret radosti ispunjen molitvom, božićnim pjesmama i zahvalom Gospodinu za sve darovane milosti.